Kazališnu sezonu 2020./2021. Gradskog kazališta lutaka Rijeka (GKL) pod motom „Zajedno možemo sve“ najavili su na konferenciji za medije ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir zahvalila je vjernoj publici koja je pratila sve programe Kazališta, bilo da je riječ o online izvedbama, ili onima izvedenim na trgu Riječke rezolucije u okviru programa Ljeto u prijestolnici.

Sezona 2020./2021. počinje već večeras izvedbom Ježeve kućice. Publiku svih uzrasta očekuje bogat premijerni program. Ravnateljica Lupi Alvir najavila je praizvedbe: Jelena Tondini: „Nove zgode Wande LaVande”, Herve Tullet/Bernard Friot: ,,Oh La La”, H. C. Andresen: „Carevo novo ruho”, Vedrana Balen Spinčić: „Svjetlo za Mraza” i Tin Grabnar: „Dobar tek!”, od kojih su čak tri dio programa Europske prijestolnice kulture.

Tri premijere dio EPK programa

Predstava „Nove zgode Wande LaVande” svojevrsni je nastavak popularne predstave „Wanda LaVanda”. U novim avanturama, dobronamjerna i vedra creska ovčica Wanda LaVanda nastavlja uveseljavati djecu i promicati ideju prihvaćanja različitosti. Upoznajemo i nove likove s visina, nizina i podmorja, od kojih su neki karakteristični upravo za primorski kraj – Bjeloglavog supa i Sipu, Ježa i Mrava, koji nas podučavaju o vrijednostima zajedništva i prijateljstva. Redateljica predstave je Morana Dolenc, a praizvedba je najavljena za 12. rujna 2020.

Predstavu Hansa Christiana Andersena „Carevo novo ruho“, GKL radi u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor, Slovenija i premijeru je imala u EPK gradu Mariboru, u lipnju ove godine. Predstava govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti i vrlo je aktualna i danas.  „Carevo novo ruho” je dio projekta Rijeka 2020- Europska prijestolnica kulture. Redatelj je Zoran Petrovič, a riječka premijera će biti u listopadu 2020.

Koprodukcija Dječje kuća poezije i kreativnosti Tinqueux (Francuska), Dječje kuće umjetnosti, Ljubljana (Slovenija) i Gradskog kazališta lutaka Rijeka dovodi predstavu Hervea Tulleta/Bernarda Friota “OH LA LA”. Osnova predstave je činjenica da su sva djeca na svijetu, bez obzira na raznolike kulture i običaje, vrlo slična. Njihov zajednički element je igra kao najbolji predvodnik spoznavanja i upoznavanja svijeta. I ova predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Redateljica predstave je Mateja Bizjak Petit, a premijera najavljena za listopad 2020.

Predstava radnog naziva „Svjetlo za Mraza” Vedrane Balen Spinčić na djeci blizak i zabavan način u predblagdansko vrijeme dočarava duh nadolazećih blagdana. Kroz toplu priču o neobičnim događajima koje proživljava dječak Tonko i njegovi zanimljivi prijatelji govori nam kako možemo usrećiti svoga bližnjega. Redatelj je Serđo Dlačić, a praizvedba najavljena za prosinac 2020.

Predstava naziva „Dobar tek!“ Ane Duše i Tina Grabnara također je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Riječ je  o jednostavnoj i zabavnoj kombinaciji kazališta predmeta, klaunarije i suvremenog cirkusa, punoj duhovitih „specijalnih efekata” i trikova koji se isprepliću s dramaturgijom apsurda. Ovom se predstavom djeci približavaju novi i nekonvencionalni kazališni pristupi. Redatelj je Tin Grabnar, a premijera najavljena za siječanj 2021.

Reprize lutkarskih klasika i edukativno-kreativni program

Gradsko kazalište lutaka Rijeka će sezonu obogatiti repriznim repertoarom koji se sastoji od 15-ak naslova – lutkarskih klasika, popularnih predstava i interaktivnih programa za sve uzraste, bebe i pelenaše, djecu vrtićkog uzrasta te školarce, ali i odrasle zaljubljenike u lutkarsku i kazališnu umjetnost.

Lupi Alvir je najavila i edukativno-kreativni program; radionice „Teatromanija”, „Lutkofor“, „Reci lutka!” i „,Wandina mala radionica”.

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota kazala je kako je GKL važan partner EPK 2020., kroz festival Tobogan, Lutkarsku reviju i Dječju kuću u kojoj je jedan od tri nositelja programa.

Riječki lutkari su nevjerojatan tim koji nije odustao od programa već hrabro nastavio i sa sezonom i međunarodnom suradnjom, a nastavit će i nasljeđe EPK 2020 u Dječjoj kući – kazala je Kregar Šegota.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio se lutkarima na naporima da pripreme novu sezonu, u ovom, nikad do sada neizvjesnijem razdoblju ne samo za kulturu već društvo u cjelini.

Lutkari su program pripremili kao da je sve normalno, dakako uz poštivanje svih mjera zaštite i preporuka. Ne smijemo zaboraviti da ni djeci nije lako, jer je u njihovoj prirodi druženje i igra, kao važan element odrastanja i socijalizacije, a to im je danas otežano. No, zato ćemo im u listopadu, kada bude otvorena Dječja kuća ponuditi nove programe, čemu će velik doprinos dati i kreativci Gradskog kazališta lutaka – kazao je gradonačelnik.

U godini svoje 60. obljetnice od 2. do 11. studenoga 2020. održat će se i 25. međunarodna revija lutkarskih kazališta ove godine s naglaskom na domaća kazališta. Dio festivala čini i program EPK na Reviji. Predstave će se izvoditi u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i HKD-u na Sušaku.

S obzirom na situaciju s koronavirusom i mjere zaštite, kazalište neće ići po školama niti nuditi godišnju pretplatu, ali ostaju popularni obiteljski sezonski paketi – Praščići i Maslačak, koji će biti u prodaji od 1. rujna 2020.

Informacije o svim programima dostupne su na web stranici GKL.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije