Festival znanosti Rijeka 2021., nacionalna manifestacija kojom se popularizira znanost, održavat će se u Rijeci od 10. do 15. svibnja, a glavna tema ovogodišnjeg Festivala je “Kultura znanosti”.

Program Festivala znanosti Rijeka 2021. predstavile su Vedrana Mikulić Crnković, Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Organizacijskog odbora FZ Rijeka, Marta Žuvić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci za studije, studente i osiguranje kvalitete, i Marina Peranić Ševeljević, savjetnica za školstvo u Odjelu za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke.

U sklopu Festivala tijekom tjedan dana održavaju se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti. Zbog trenutne epidemiološke situacije, većina događanja će se odvijati online i moći će se pratiti na web stranici www.festivalznanosti.uniri.hr, dok će za događaje koji se odvijaju uživo biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Otvorenje je u ponedjeljak, 10. svibnja, u 11 sati, na Korzu, gdje će se tijekom trajanja festivala, od 12 do 14 i od 17 do 19 sati, odvijati i razni programi u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

Popularna javna predavanja će se moći pratiti uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istom će kanalu ostati i snimke predavanja, a novost ovogodišnjeg Festivala znanosti u Rijeci je dio sadržaja koji će biti na engleskom jeziku.

Informacije o Festivalu mogu se dobiti i na infoštandu Festivala znanosti na Korzu od 5. do 14. svibnja, od 10 do 16 sati.

Festival znanosti Rijeka 2021. održava se u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas), a pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka koji ovu manifestaciju prati od samog početka poduprijet će realizaciju festivala s 12.000 kuna.

Festival znanost’ je nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Do sada je u Hrvatskoj održano osamnaest vrlo uspješnih Festivala. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je “Kultura znanosti” te se on, osim u Rijeci, održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske.