Izložba taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, prva takve vrste u Rijeci, predstavlja posjetiteljima specifične slikovnice o kojima se općenito zna vrlo malo. Kao što i samo ime izložbe kaže, bit će prikazane taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu iz raznih krajeva svijeta. Osim što dolaze iz različitih država, slikovnice se međusobno razlikuju i po tehnikama izrade, koje su također malo poznate ljudima koji se svakodnevno ne susreću s osobama oštećena vida i njihovim specifičnim potrebama. Iako naslov izložbe govori o taktilnim slikovnicama, bit će predstavljene i neke slikovnice koje nisu u prvom redu namijenjene ovoj populaciji, ali su po svim svojim karakteristikama pogodne za rad u prvom redu sa slabovidnom, a zatim i sa slijepom djecom. Njihova je vrijednost utoliko veća što u uvjetima odgojno-obrazovne, pa i šire inkluzije omogućavaju upotrebu istog materijala u radu sa svakim djetetom, pa tako i onim koje ima oštećenje vida. Susjedne zemlje koje su svojim izlošcima zastupljene na ovoj izložbi jesu Slovenija, Srbija i Italija.

taktilna slikovnicaAutorice teksta i izložbe su Javorka Milković, prof. defektolog – rehabilitator i Tanja Šupe, prof. Rehabilitator, dipl. Bibliotekar, specijalist za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji, djelatnice Odjela za djecu s oštećenjem vida i Knjižnice za djecu s oštećenjem vida Osnovne škole Pećine.

Izložba ostaje u prostoru Dječjeg odjela Stribor do 1. ožujka i moći će se razgledati u radno vrijeme knjižnice.Vrtićke grupe i razredna odjeljenja moći će razgledati izložbu uz prethodnu najavu dolaska.