Druga radionica koja će se održati u Kortilu u subotu 23.4. od 14:30 do 19 sati  uvest će nas u svijet malo drugačijih galerijskih izložbi, odmaknut ćemo se od tradicionalnog kiparstva i slikarstva, i bacamo se naglavačke u dizajn!

Izložba La grande belleza vodi nas u povijest talijanskog automobilskog dizajna. Uživo ćemo vidjeti primjerke Ferrari 308 GTB iz 1980. i Giuliettu Sprint iz 1954. godine te se upoznati sa specifičnostima te industrije u Italiji, koja je svjetski prepoznata upravo po dizajnu. Istražit ćemo auto dizajn od početka 20. stoljeća i usporediti s današnjim, saznati što točno rade dizajneri automobila i što sve trebaju znati, ali i kako se auti reklamiraju i prezentiraju!

Sve radionice u ovom ciklusu imaju i dio Vrijeme je za roditelje koje će biti posvećeno vodstvu po izložbi za roditelje u kojima će sudjelovati i djeca. Ovaj puta vodstvo će se održati u subotu 23.4. od 18 do 19 sati. Molimo roditelje da dolazak na vodstvo potvrde u napomeni.

Prijave su otvorene do četvrtka 21. travnja ili do popunjavanja predviđenog broja mjesta na radionici. Najkasnije do petka 22. travnja prijavljeni će dobiti obavijest o primitku na radionicu. Polaznicima sugeriramo da sa sobom imaju bočicu za vodu i marendu. Link za prijavu: https://tinyurl.com/VMBLab2

O programu

VMB Lab program je kroz koji se stvaraju prilike za upoznavanje djece s različitim oblicima umjetnosti, uključivanje u rad kulturnih institucija, ali i podizanje svijesti djece o povijesti njihovoga grada, jačanje njihovog osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada. Kroz ovogodišnju temu cilj je proširiti publiku Galerije gradeći dublji i trajni odnos između djece, umjetnosti i prostora kroz interaktivne radionice.
Publika mlađe dobi izrazito je važna ciljana skupina iz više razloga. Prvi je taj da odgajanje i privlačenje publike od te dobi odgaja buduće odrasle redovne posjetitelje muzeja i galerija koji već od tada grade temelj znanja kako bi kasnije mogli promišljati i kritički razmišljati o umjetnosti. Drugi razlog je da djeca uče u zajednici, tj. da prilikom dolaska u galeriju uz sebe imaju mame, tate, sestre, braću, djedove i/ili bake koji se uz njih puno lakše zainteresiraju i privuku na programe. Treći razlog je trend promjene muzejskih i galerijski prostora u prostore zajednice, a koja se najviše vidi upravo u odnosu s djecom. Djeca su publika koja nije samostalna i ovisi o volji roditelja/skrbnika hoće li posjetiti izložbu, a kad ju i posjete, često interpretacija izložbe (popratni tekstovi, deplijan i sl.) nisu njima prilagođeni. Zato je bitno stalno osmišljavati i provoditi edukativne programe za tu dobnu skupinu.

Projekt je rezultat prethodnih suradnji s Galerijom Kortil, ali i novih događaja koji su VMB otvorile priliku za razvoj projekta. Do sada je Udruga surađivala s Galerijom Kortil povremeno u sklopu događanja kao što su Art Bazzar i projekt Kortil uživo. Od listopada 2021. godine Udruga RUKE koristi prostor kojim upravlja Hrvatski kulturni dom na Sušaku, a čiji je dio i Galerija Kortil. Uz navedeno, 2022. godine Galerija obilježava 25 godina rada što nam je dodatno otvorilo teme i prostor za projekt u domeni razvoja publike.

Nositelj projekta: Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije
Partner: Galerija Kortil, HKD na Sušaku
Projekt medijski podržava: Gradska knjižnica Rijeka – Brickzine.hr
Projekt financijski podržavaju: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija