Udruga Drugo More i kolektiv Spačke pozivaju zainteresirane mlade između 17 i 25 godina da se prijave na radionicu suvremenih umjetničkih praksi Gledanje Naglavačke, na kojoj će imati priliku – kroz eksperimentiranje, promišljanje svakodnevice, te uz mentorstvo – realizirati autorski rad i predstaviti ga na završnoj izložbi.

Produktivnost i stres teme novog ciklusa radionica

Nakon dva uspješna izdanja koja su problematizirala temu produktivnosti i stresa (2021.) te stanje u društvu opterećenom samoreprezentacijom (2022.), ovogodišnje ljetno izdanje radionice bavit će se istraživanjem fikcije kao alata za generiranje stvarnosti i promišljanjem odnosa mentalnog zdravlja, utopije i svakodnevnice.

Tijekom radionice polaznici će biti pozvani osmisliti vlastiti umjetnički rad koji će se temeljiti na onome što nalaze važnim u svojim životima i okolini. Ideju rada razvijat će koristeći konceptualno razmišljanje i audio-vizualne metode kreiranja i prikupljanja sadržaja, istovremeno se upoznajući s relevantnim temama i pojmovima koji kritički promišljaju vizualnu kulturu i koncept utopije.

Završna izložba u DeltaLabu

Naglasak radionice je na stvaranju kao prostoru slobode, pobune, odmaku od norme i formalizma. Voditeljice Petra Čargonja i Elena Apostolovski iz nezavisne inicijative Spačke osmislile su radionicu s namjerom poticanja novih načina promatranja svakodnevice i predstavljanja marginalnih perspektiva u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i masovnim medijima, a koje će pomoći mladima da razumiju svijet na cjelovitiji način.

Elena Apostolovski i Petra Čargonja - Spačke

Elena Apostolovski i Petra Čargonja – Spačke

Radionica će se održavati u popodnevnim satima vikendima od 13. do 29. srpnja u Galeriji SKC (Kružna ulica 8, Rijeka), a završna će izložba biti postavljena u prostorima DeltaLaba u listopadu 2023. godine.

Kako je bilo na otvorenju izložbi lani i preklani pogledajte u našim video prilozima na poveznicama https://youtu.be/QN0DpDu6aHM i https://youtu.be/OQD40ctS6Dc.

Obavezne prijave

Prijave se primaju do 6. srpnja na email adresu spacke.smicalice@gmail.com. U poruci naslovljenoj “GLEDANJE NAGLAVAČKE” potrebno je uz ime, prezime i broj telefona napisati kratko motivacijsko pismo.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz ograničen broj sudionika. Više informacija moguće je saznati na internetskoj stranici Drugog mora, kao i pozivima na brojeve 095 570 6331 ili 095 351 7577.

Organizatori: Drugo more i kolektiv Spačke
Partneri: Galerija SKC, DeltaLab
Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu
Drugo more je korisnik Zaklade Kultura nova 
Program je realiziran u okviru programa Refleks