U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, u Galeriji “Juraj Klović” otvorena je samostalna izložba fotografija riječkog umjetnika Ivice Nikolca pod nazivom „Meneovdjenema“. Na fotografijama ove serije, nastale 2019. godine, nema lica. Samo svijet crnila i tjeskobe.

Fotografije su snimane u dijelu zgrade T-objekta, u dijelu kojeg sada više nema, u bivšem industrijskom kompleksu „Rikard Benčić“, budućem domu Gradske knjižnice Rijeka.

Prema riječima Ivice Nikolca, ideja je krenula od knjige Ljudmile Ulickaje kroz koju se provlači tema odsutnosti osobe koja se gubi i izmišlja neki svoj, drugi svijet. „Ponukan tom temom, nešto slično pokušao sam napraviti i ja“, kaže Nikolac.

Njegove riječi pojašnjava i sam opis izložbe u kojem se navodi: „Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono „ja“ i pretvara u ono nesigurno „ona“, svojevrsnu „fugu“ – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar?  Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: „meneovdjenema“, meneovdjenema“. „meneovdjenema“.“

Dvadeset fotografija predstavljenih u „Kloviću“ odabrao je umjetnik Slaven Tolj, s kojim je autor usko surađivao i na tekstu popratnog kataloga izložbe.

S otvorenja izložbe fotografija Ivice Nikolca "Meneovdjenema"

U istom prostoru, u četvrtak, 3. lipnja, Ivica Nikolac vodit će radionicu „Sunce plave boje“. Radi se o radionici cijanotipije koja je u osnovi fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Također u ponedjeljak, 7. lipnja, s početkom u 18 sati održat će i predavanje „O čemu pričamo kada pričamo o fotografiji?“. Predavanje govori o sociološkom, filozofskom i estetskom poimanju fotografije, njenoj mogućnosti da izazove moć naše mašte i kulturnom utjecaju koji je veći od onoga koji se može označiti vizualnim jezikom.

Radionice i predavanje ostvariti će se u suradnji sa Foto klubom Color iz Rijeke.

 

Izložba Ivice Nikolca, člana riječkog HDLU-a, moći će se razgledati do 15. lipnja u radno vrijeme Galerije „Juraj Klović“, Verdijeva 19 b, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.