U Palači šećerane, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske, 13. studenoga 2020. otvoren je novi prostor Muzeja grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti.

Obnova Šećerane kapitalno je ulaganje Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se u značajnom dijelu sufinancira bespovratnim EU sredstvima.

Obnovom i otvorenjem Palače šećerane Rijeka je dobila reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, kao i panoramama imaginarnih gradova. Zbog toga je mnogi stručnjaci je svrstavaju među najljepše barokne palače u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio se brojnim akterima restauracije, konzervacije, projektiranja i uređenja palače, ističući da uređenjem kvarta kulture u bivšem industrijskom kompleksu Benčić cijela zona dobiva novo lice, te nastaje novo gradsko središte.

Otvorenju je prisustvovao premijer Andrej Plenković, a među uzvanicima su bili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i mnogi drugi.

 

Palača šećerane, zaštićeno kulturno dobro od 1970., počela se uređivati u proljeće 2018. godine. Obnova  palače u kompleksu Benčić jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Palača šećerane druga je otvorena zgrada u kompleksu Benčić – 2017. godine otvoren je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uskoro se otvara Dječja kuća, a na kraju i Gradska knjižnica. „Kad se tome doda i rekonstrukcija broda Galeb, radi se o najvećoj investiciji u kulturi od osamostaljenja Hrvatske. I na to možemo biti ponosni, to je nasljeđe koje ostavljamo kao rezultat Europske prijestolnice kulture“, ocijenio je gradonačelnik Obersnel.

U izložbenom postavu, koji se proteže u više od 30 prostorija na dva kata, predstavljene su mnoge riječke teme, poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih tvrtki – Tvornice papira, Tvornice duhana.

Grad Rijeka preuzeo je vlasništvo nad Palačom šećerane krajem 90-ih godina, nakon stečaja Tvornice motora “Rikard Benčić”, koja se služila palačom kao upravnom zgradom. U palači su bile upravne zgrade nekoliko industrijskih kompleksa tijekom tri stoljeća, među kojima je bila prva Rafinerija šećera osnovana 1750. godine.

Autor stalnog postava je ravnatelj Muzeja mr. sc. Ervin Dubrović u suradnji sa zaposlenicima Muzeja grada Rijeke. Postav je dizajnerski osmislila i realizirala višestruko nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, spajajući u vizualno privlačnu cjelinu stilske karakteristike same Palače, originalne predmete, multimedijsku tehnologiju i interaktivnost.

Projektnu dokumentaciju rekonstrukcije Palače šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavna projektantica je dr.sc. Irma Huić. Radovi na Palači izvodili su se pod konzervatorskim nadzorom Konzervatorskog odjela Rijeka, pod vodstvom Biserke Dujmović Bilušić. Obnovu je izvela slovenska tvrtka VG5.

Ukupna vrijednost obnove palače iznosi oko 60 milijuna kuna, a uključuje radove, stručni nadzor i opremanje palače.

Palača Šećerane i motorni brod Galeb koje će zajedno činiti Muzej grada Rijeke dio su integriranog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 68,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Otvorenje za građane trajat će tjedan dana

Zbog epidemiološke situacije, otvorenje Muzeja grada Rijeke za građane trajat će tjedan dana, od danas do 21. studenoga. Na taj način omogućit će se da što više građana razgleda Palaču a da ih se pritom što je više moguće zaštiti od zaraze koronavirusom. Uređenu Palaču i muzejski postav moći će besplatno razgledati svakog dana od 11 do 18 sati, uz podignute ulaznice u prostorijama Ri Infa na Korzu.

EU banner za Palaču šećera

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije