Izložbu su prigodnim govorima otvorili ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikolina Radić Štivić; autorica izložbe Tamara Mataija; autor izložbe Fausto Cacciatori ispred Musea del violino Cremona; predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić; direktorica partnerstava i komunikacija RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota; praunuk dr. Franje Kresnika, Rene Kresnik; riječki gradonačelnik Vojko Obersnel; gradonačelnik Cremone i predsjednik Fondacije Museo del Violino, prof. Gianluca Galimberti i generalni konzul Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Paolo Palminteri.

Otvorenje izložbe započelo je koncertom Violina i harfa u europskim salonima – koncert na Stradivarijevoj i Guarnerijevoj violini. Na violini je svirao Marco Bronzi uz pratnju Davida Buranija na harfi.

Čovjek koji je čitao violine

Cijenjeni liječnik, Franjo Kresnik (1869. – 1943.) u povijesti će ostati zapamćen i kao čovjek koji je imao moć čitati violine, koji je samo po zvuku mogao prepoznati autora i godinu proizvodnje i koji se više nego itko približio nenadmašnom misteriju gradnje violina Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú, majstora koji su svoje violine stvarali u talijanskom gradiću Cremona na prijelazu sa 17. na 18. stoljeće. Zbog svoje predanosti, ali i činjenice da se toliko približio misteriju gradnje ovih danas najpoznatijih svjetskih violina,
Kresnik je ostao zapamćen i kao jedan od najvećih autoriteta u poznavanju kremonske graditeljske tradicije.

Najstarija Krenikova violina pohranjena u riječkom Muzeju predstavlja kopiju rada Antonija Stradivarija, međutim, Kresnik se u radu najviše naslanjao na Guarnerijeve principe rada.

Stradivarijeva i Guarnerijeva viloina u Rijeci

Osim što posjetiteljima otkriva najvažnije detalje iz života i rada ovog svjetski poznatog stručnjaka za gradnju gudačkih instrumenata, izložba nastala u partnerstvu s Muzejem violina iz Cremone – rodnog mjesta violine, u Rijeku nam je donijela i neke od najpoznatijih glazbala na svijetu, među kojima i po jedno originalno djelo Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.

Centralni dio izložbe je osam instrumenata velike vrijednosti koji su u Rijeku stigli iz Cremone. Instrumenti o kojima skrbi Muzej violina iz Cremone dio su mreže „Prijatelji Stradivarija“ koja okuplja ljude koji posjeduju, proučavaju, koriste ili skrbe o instrumentima izrađenima na tradicionalan kremonski način.

Kremonski način izrade violina uvršten je na Popis nematerijalne svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Generalni pokrovitelj izložbe je Generalni konzulat Italije u Rijeci uz podršku Talijanske Unije, Festivala Kvarner, a program financijski i opremom podržavaju Infobip i Prostorija.

Izložba se sufinancira sredstvima Ministarstva turizma RH, Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021. godine, a kremonske violine će se moći pogledati do 8. ožujka 2020.