Nakon prošlogodišnje virtualizacije umjetničkoga polja, Virtualna galerija akademija (VGA) ove se jeseni vratila u fizičke prostore. Riječ je o studentskoj izložbi VGA 03 koja je jučer istovremeno otvorena u četiri izložbena prostora – Galeriji SKC u Rijeci, Galeriji Knifer u Osijeku, Galeriji Siva u Zagrebu te u Klubu Kocka u Splitu.

Virtualna galerija akademija je platforma koja na jednom mjestu pokušava okupiti cjelokupnu studentsku umjetničku scenu Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka. Inicijativu VGA pokrenuli su studenti za studente kako bi se stvorio zajednički i otvoreni prostor za sve koji se na različite načine bave umjetnošću. Uz predstavljanje studentske produkcije, glavni joj je cilj decentralizacija i umrežavanja studenata hrvatske kulturno-umjetničke scene.

Ovogodišnja izložba odabranih radova bavi se opstankom mladih umjetnika u ovo nestabilno pandemijsko vrijeme, kada su kultura i umjetnost na posebnom udaru. „U periodu u kojem ne vidimo previše perspektive i sigurnosti u budućnosti, hrabar je potez odlučiti studirati i baviti se kulturom“, poručuju studenti, koji su dijelom i izlagači i organizatori izložbe.

S nekima od njih, Marlenom Ban i Bornom Ivanušom, razgovarali smo na otvorenju riječkog dijela izložbe u Galeriji SKC.

Izlagači/ice: Sanda Črnelč, Ena Hercigonja, Lucia Lukšić, Anđela Jokić, Nika Bilandžić, Doria Valković, Jelena Bogdanić, Denise Martinis, Marlen Ban, Ivana Stećuk, Marina Brkić, Marina Popović, Matea Oslić, Josipa Henizelman, Laura Stojkoski, Lana Zubović, Dorian Pacak, Anton Šarić, Borna Ivanuša, Luka Jukić, Branimir Boban, Zoe Špehar, Marija Križić, Filip Malovčak, Valentina Damjanović, Mia Horvat, Petra Patafta, Doris La Mazza, Marko Mrvoš, Klara Dujmović i Petar Vranjković.

Organizacijski tim: Josip Drdić, Mihaela Zajec, Filip Ljulj, Katarina Kožul, Leonida Cris Manojlovski, Franka Košta, Franka Puharić, Marko Mayer, Buga Kranželić

Medijski je partner portal Kulturflux čijih osam novinarki (Ana Busija, Antonela Solenički, Dora Lučić, Marta Agičić, Marta Ćurković, Mateja Radoš, Nika Dobrić, Sonja Bakota) istražuju i javnosti predstavljaju odabrane umjetnike i umjetnice kroz četiri članka.

Izložba ostaje otvorena u sve četiri galerije do 30. studenoga, a u Galeriji SKC može se pogledati do radnim danima i subotom od 17 do 20 sati.

Projekt je financiran od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog kulturnog centra u Rijeci.