„La Grande Bellezza“ priča je o povijesti talijanskog automobilskog dizajna kao sinonima jedinstvene kulture i stila koja se održava se u sklopu manifestacije Dan talijanskog dizajna u Hrvatskoj.

Izložba se postavlja u suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO, a u Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom Unijom i  izdavačkom kućom EDIT.

Legendarni automobili

Riječkoj se publici nudi bogat pregled dizajnerskih nacrta, fotografija, maketa u stvarnoj veličini te multimedijalnih sadržaja kao što su intervjui s najvažnijim talijanskim dizajnerima automobila i dokumentarne snimke.

Kao posebna atrakcija izloženi su i legendarni automobili Alfa Romeo Giulietta Sprint iz 1954. i Ferrari 308 GTB iz 1980. godine, oboje iz muzejske zbirke MAUTO.

“La Grande Bellezza” također je uzbudljivo putovanje kroz pejzaže, povijest i arhitekturu Italije, majstora fotografije Giorgija Bellie.

Nacionalni muzej automobila iz Torina – MAUTO jedan je od najstarijih u svojoj kategoriji, a njegov postav predstavlja povijest automobila, njegovu transformaciju od prijevoznog sredstva do kultnog predmeta, od začetka ideje pa sve do suvremene kreativne misli, analizirajući kroz evoluciju automobila epohalne društvene promjene.

Izložba “La Grande Bellezza” ostaje otvorena do 3. svibnja, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.