Izložba fotodokumentacije obnove Palače šećera, autorice Marije Lazanja Dušević, više kustosice i dokumentaristice Muzeja grada Rijeke, otvorena je u Noći muzeja u Galeriji Principij.

Izložba predstavlja niz fotografija koje svjedoče transformaciji jednoga industrijskog objekta u instituciju kulture. Riječ je o nekadašnjoj upravnoj zgradi Šećerane, tj. o dijelu bivše tvornice „Rikard Benčić“ koji je od njena raspada zjapio prazan i, štoviše, bio ruglo toga dijela grada.

Marija Lazanja Dušević fotografski je zabilježila sve faze rada na preuređenju Šećerane u zgradu koja je na kraju zasjala u punom sjaju i nedavno postala novi dom Muzeja grada Rijeke. Prateći svakodnevno i fizičku i duhovnu mijenu povijesnog prostora, od ožujka 2018. do jeseni 2020. godine napravila je na tisuće fotografija, a na izložbi u Galeriji Principij izloženo je njih šezdeset.

Izložbu su otvorili: viša kustosica Marija Lazanja Dušević, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić.

Kalendar događanja