Prvi put je izloženo je svih 80 Venuccijevih radova koji se nalaze u Zbirci Romolo Venucci toga riječkoga Muzeja.

Djela su podijeljena na cjeline: „Stari grad“, „Brodovi u luci“ i „Platane“ te dokumentiraju i ilustriraju nekadašnji izgled Rijeke. Predstavljene su i dvije Venuccijeve skulpture, „Forza della volonta (Snaga volje)“ i „Maska“ kao i jedna od rijetkih očuvanih skica za fresku „Aneksija Rijeke Italiji“.

“Venucci je cjelokupnim radom kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni, naša je obaveza prenijeti njegovo djelo budućim naraštajima i učiniti dostupnom njegovu ostavštinu onima kojima je i namijenjena – Riječanima”, istaknula je autorica izložbe Margita Cvijetinović.

Na jednom mjestu izložiti sve Venuccijeve radove

Povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić zauzela se da se u Rijeci nađe prostor u kojem bi se na jednom mjestu izložili svi Venuccijevi radovi, bez obzira kojem muzeju pripadali.

Sustavno prikupljanje Venuccijevih radova počelo je nakon njegove samostalne izložbe “Riječki Stari grad u očima slikara”, priređene 1971. godine, kada je autor Muzeju darovao svoja tri djela. Fundus se sljedećih godina povećavao otkupom, a najviše radova u Muzej je stiglo donacijom Venuccijeve udovice Margarete, 1981. godine. Osim u Pomorskom i povijesnom muzeju, Venuccijevi likovni radovi su i u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeju grada Rijeke i mnogobrojnim privatnim zbirkama.

Romolo Venucci rodio se 1903. godine, a umro 1976. godine u Rijeci. Školovao se na tadašnjoj Zemaljskoj ugarskoj kraljevskoj višoj umjetničkoj školi. Povratkom u Rijeku, nakon studija, uključio se u umjetnički život grada. Prvi put je izlagao 1927. godine. Puni izraz ostvario je u međuratnom razdoblju (1929. -1939.) kroz futuristički i kubistički konstruktivizam. U sljedećim razdobljima svog stvaralaštva svjesno modificira svoj stil, ali zadržava ekspresivnost izraza. Izlagao je širom Europe te je dobitnik više vrijednih nagrada.

Izložba Venuccijevih dijela ostaje otvorena do 14. rujna.