Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju riječkoga KBC-a u koji je uloženo 3,2 milijuna kuna.

Uređenje odjela financirali su Vlada RH i Ministarstvo zdravlja po milijun kuna, Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima “Krijesnica” prikupila je u humanitarnoj akciji 800.000 kuna, Rijeka je donirala 250.000 kuna, a 138.000 kuna darovali su građani i tvrtke.

Novi odjel ima 350 četvornih metara te 12 postelja u sedam soba, a novost je mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja s bolesnim djetetom. Odjel je opremljen najsuvremenijom opremom sa središnjom računalnom jedinicom za nadzor vitalnih funkcija pacijenata i sadržava dnevni boravak s igraonicom i dnevnu bolnicu.

Ministar Rajko Ostojić rekao je da je ova vlada problem neodgovarajućih odjela dječje hematoonkologije zatekla diljem Hrvatske. Utvrđeno je da je potrebno urediti odjele u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Najprije je riješena dječja hematoonkologija u Rijeci. Bolnica u Splitu, koja je bila zatvorena šest godina otvorit će se uz potpuno financiranje Ministarstva zdravlja do Uskrsa sljedeće godine, a ona u Klaićevoj ulici u Zagrebu tijekom 2013., rekao je ministar i dodao da se radi na temelju obećanja da dječju hematoonkologiju treba riješiti na osnovi strategije u svim velikim gradovima.

Pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju riječke Klinike za pedijatriju Jelena Roganović rekla je da je njezina ideja o novim uvjetima potrebnim za liječenje najteže oboljele djece stara dva desetljeća, a borba za taj odjel trajala je više od šest godina i nije bila nimalo laka. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u njegovu uređenju te osobama koje su joj pomagale i davale potporu tijekom svih tih godina.

Najavila je da će se djeca pacijenti preseliti sutra u novi odjel, pošto se dezinficira nakon današnjeg obilaska. Trenutačno je na odjelu deset malih pacijenata, od kojih je nekoliko iz Istre, a ostali su iz Primorsko-goranske županije, dodala je Roganović.

Predsjednik “Krijesnice” Zoran Cipek rekao je da je udruga humanitarnu akciju pokrenula u veljači 2010. te da je u kratko vrijeme prikupila znatna financijska sredstva uz pomoć HRT-a. Ocijenio je kako sada taj odjel ima europske standarde i najbolje uvjete za liječenje djece.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo otvorenjem novog odjela te najavom ministra Ostojića da se sljedeće godine pokreće izgradnja druge faze nove Sveučilišne bolnice na Trsatu, i to dijela gdje će biti pedijatrija i ginekologija.

Ministar Ostojić rekao je da će za dva do tri tjedna ponovno doći u Rijeku i s gradonačelnikom iznijeti konačno stajalište u vezi s izgradnjom te druge faze. Bolnica će se sigurno graditi na Trsatu, istaknuo je Ostojić.

Dodao je da je tijekom predizborne kampanje isticao nužnost gradnje samo dviju bolnica, i to riječkoga KBC-a i Opće bolnice u Puli. Rekao je da će do kraja godine biti dovršena financijska konstrukcija za gradnju pulske bolnice.