Nakon zvončarskih smotri u Čavlima i Matuljima, „Kampus za sve“ treći je Festival susjedstava od njih ukupno dvadeset sedam koji će se kroz 2020. godinu održavati u Rijeci i okolici, a kroz svoj znanstveno-kulturni program od 2. do 5. ožujka donosi izložbe, predavanja, radionice, predstave u kojima sudjeluju profesori, studenti i građani.

Kampus-kultura

Protokolarni dio otvorenja okupio je predstavnike Grada Rijeke, gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovog zamjenika Marka Filipovića, zamjenicu župana Primorsko-goranske županije Marinu Medarić, direktoricu partnerstva i sudjelovanja Rijeke 2020 Irenu Kregar Šegotu te brojne predstavnike Sveučilišta u Rijeci kojih su predvodile rektorica Snježana Prijić Samaržija te Rajka Jurdana Šepić, voditeljica Kampus kreativnog tima koji je osmislio i provodi festivalske aktivnosti, slobodnih za sve zainteresirane.

U svom uvodnom obraćanju, rektorica Prijić Samaržija pozdravila je prisutne, kazavši kako će projekt Europske prijestolnice kulture pomoći Sveučilištu, njegovom strateškom partneru, da u Rijeku privuče tisuće znanstvenika i studenata te mu omogućiti da sveučilišni sustav okrene prema građanima, a ne isključivo studentima i profesorima. „EPK će promijeniti Rijeku, godina dana intenzivnog razmišljanja o ovom gradu dat će mu pozitivan momentum za daljnji razvoj te Rijeku čvršće pozicionirati kao studentski grad“, rekla je Prijić Samaržija.

Vremenska kapsula

Prilikom otvorenja festivala, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se riječko Sveučilište svojom otvorenošću razlikuje od drugih te kako sudjeluje u EPK programu koji promovira kulturu kao područje koje je šire od onoga što se događa unutar kazališta i muzeja, dok je Irena Kregar Šegota iz Rijeke 2020 navela važnu ulogu Sveučilišta kad je riječ o naslijeđu EPK nakon 2020. koja će se ogledati u razvoju ljudskih vještina i umreženosti ljudi koji će pokretati daljnji razvoj Rijeke.

EPK će promijeniti Rijeku, godina dana intenzivnog razmišljanja o ovom gradu dat će mu pozitivan momentum za daljnji razvoj te Rijeku čvršće pozicionirati kao studentski grad – Snježana Prijić Samaržija

U znak početka novog Festivala susjedstva, zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj predala je Rajki Jurdani Šepić tzv. „vremensku kapsulu“, kuglu koja prikuplja poruke za budućnost svakog od susjedstava, a koja će po završetku EPK biti pohranjena na 100 godina. Jurdana Šepić, pod čijim je vodstvom Kampus kreativni tim unatrag godinu dana proveo brojne EPK programe, najavila je nove aktivnosti na Kampusu uz 28 sveučilišnih EPK projekata tijekom cijele 2020. godine.

U sklopu otvorenja, nazočni su obišli dva programa koja se zbivaju u povodom ovog festivala. Izložba pod nazivom „Imaginary – Čarobna matematika“ kroz 18 slika prikazuje atraktivne vizualizacije kompleksnih matematičkih formula, a postavljena je u suradnji s matematičkim institutom iz njemačkog grada Oberwolfacha. Izložba je dosad prikazana u 150 gradova diljem svijeta, a na trsatskom Kampusu će biti postavljena do 25. travnja.

Otvoren četverodnevni Festival susjedstava na trsatskom Kampusu

Također, rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija položila je posljednji kamen na suhozid koji čini drugi dio hortikulturne intervencije u prostoru „I’m not a Robot“ pored Građevinskog fakulteta. Intervenciju, koja će se završiti sadnjom lozice i lavande, predvodi hrvatski umjetnik Darko Fritz, a ona se izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula.