Festival organizira Lezbijska organizacija Rijeka, zajedno s udrugom PaRiter, inicijativom Građanske svom gradu te Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a tijekom otvorenja u RiHubu, organizatorice su iskazale zadovoljstvo što mogu ugostiti desetke umjetnice i umjetnike, aktivistkinje i aktiviste koji će sudjelovati u najbogatijem programu dosad.

Antonija Stojanović Almesberger iz udruge LORI osvrnula se na temu festivala oko koje su koncipirane sve aktivnosti: „Javnost normu doživljava kao nešto duboko ukorijenjeno, takoreći zacementirano, ali norme se mijenjaju s vremenom i nisu jednake u različitim kulturama. Htjele smo potaknuti ljude da promišljaju o tom fenomenu, a naročito o normama koje nas ograničavaju i odvajaju, uz nastojanje prihvaćanja onih koje potiču solidarnost i humanost“. Stojanović Almesberger istaknula je kako o postojećim društvenim normama govori činjenica da je Rijeka jedini grad u Hrvatskoj koji obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) te se ne ustručava postaviti zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice, bez obzira što je Hrvatski sabor odluku o obilježavanju donio još 2011. godine.

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Smoquu su najavile i Milijana Babić (Građanke svom gradu) i Marinella Matejčić (PaRiter) navodeći značaj festivala za povezivanje ljudi na području umjetnosti i aktivizma te pravljenju malih koraka prema kreiranju zajednice i stjecanju prostora za razmjenu iskustva i znanja. Ana Ajduković iz Centra za ženske studije kazala je kako uključenje institucije visokog obrazovanja doprinosi ideji inkluzivnijeg i humanijeg društva kroz povezivanje teorijskog i praktičnog znanja, nadodavši kako je suradnja organizatorica rezultirala i nadolazećim kolegijem na Filozofskom fakultetu koji će se baviti ljudskim i LGBT pravima.

Otvorenju festivala prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pozdravivši i čestitavši organizatoricama te poželio uspješno održavanje festivala ove i u narednim godinama. Obersnel se dotaknuo se teme festivala i kazao kako bi način života koji se živi u Rijeci trebao biti norma u cijelom društvu, spominjući odbijanje diskriminatornog stava o braku na referendumu 2013. godine u našoj županiji, jedinstven prosvjed Hod za slobodu kao snažnu poruku protiv tendencija smanjivanja ženskih prava te ponosno isticanje LGBT zastave na Korzu tijekom trodnevnog trajanja festivala. Gradonačelnik je podsjetio kako je Rijeka upravo s motom „Luka različitosti“ osvojila titulu Europske prijestolnice kulture te pozvao sve goste da i iduće godine dođu u Rijeku i posjete neki od kulturnih i umjetničkih događaja.

Prva aktivnost festivala bio je javni performans Vlaste Delimar pod nazivom „Pravo na orgazam iznad 60-e“ s namjerom skretanja pozornosti na važnost seksualnog života u starijoj dobi. Zauzimajući izlog kao mjesto rezervirano za beživotne i nijeme lutke kao nositeljice ideala vitke i mlade ženskosti, Vlasta Delimar inzistira na rušenju tabua nametnutih ženama u takozvanoj trećoj životnoj dobi kojoj umjetnica i sama pripada. Nakon službenog otvorenja slijedila je panel rasprava na temu „Norma, normalnost, normativnost u „nuklearnoj“ obitelji“

Festival Smoqua financijski je podržan od strane Grada Rijeke te je dio programskog pravca „Kuhinja“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Cjelokupni trodnevni program festivala možete pogledati na web stranicama udruge LORI.