Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem je smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže, a neto površina svih etaža, koje su povezane stubištem i liftovima, iznosi 4530 m².

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s trga Art-kvarta Benčić. S vanjske strane ulaza nalazit će se digitalni knjigomat koji će biti u funkciji 24 sata dnevno i spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga. Knjigomat je dio RFID sustava, odnosno radio-frekvencijskog sustava koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Automatizacijski sustav će se protezati kroz veći dio tzv. “nožice” te će biti vidljiv korisnicima kao posebno atraktivan element. Ujedno na svim korisničkim etažama postojat će uređaji za samostalno zaduživanje i razduživanje građe, što će ove procese učiniti bržim i efikasnijima. Središnji korisnički pult, kao jedino mjesto za sve administrativne transakcije, nalazit će se u prizemlju.

Na ulazni prostor nastavljat će se Odjel za mlade te čitaonica i dvorana za autorske susrete i predavanja. Odjel za mlade sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što su strip kultura, 3D print i elektronika te filmska i “gaming” soba, nastavljat će se na koncept glazbenog stvaralačkog prostora kroz prostoriju za glazbeni editing, prostor za probe bendova i retro LP sobu s ponudom longplay ploča koja će biti oblikovana kao slušaonica. S desne strane nalazit će se čitaonica, odnosno svojevrsni dnevni boravak za čitanje dnevnog tiska i magazina te izdvojeni prostor multifunkcionalne dvorane za autorske susrete, predstavljanja, predavanja i razgovore.

Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe, kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazit će se središnji dio ponude književnosti. Organizacija knjiga temeljit će se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom će fond potpuno postati okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Na drugom katu nalazit će se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Na trećem katu, u potkrovlju, smjestit će se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno, na toj etaži nalazit će se i prva računalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Marko Filipović, Vlasta Linić i Niko Cvjetković

Novinare su u obilazak poveli Marko Filipović, Vlasta Linić i Niko Cvjetković

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u obnovljenoj zgradi bivše Tvornice duhana, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju  kulturnog javnog servisa za sve građane.

Rekonstrukcija završena, u tijeku opremanje

Kako je istaknuo gradonačelnik Marko Filipović, Gradska knjižnica Rijeka najveća je narodna knjižnica u Primorsko-goranskoj županiji, a otvorenje novog prostora zasigurno s nestrpljenjem iščekuju svi građani, posebice članovi knjižnice.

„Predstoji nam i preseljenje oko 150.000 knjiga i svezaka u novi prostor, ali veseli i činjenica što će novi prostor knjižnice zasigurno postati i novi dnevni boravak Riječana. Osim samog posuđivanja knjiga, ovaj prostor nudit će mnoštvo prostora i programa za mlade, kutak za slabovidne osobe, kutak za prelistavanje dnevnih novina, a uvest će se i neke inovacije poput mogućnosti vraćanja knjiga 24 sata na dan. S otvorenjem nove zgrade gradske knjižnice mogu reći da zakoračujemo u novo stoljeće i vjerujem da će ona postati ugodno mjesto za sve ljubitelje knjige i čitanja“, rekao je Filipović i dodao kako se u Rijeci stvara jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj. „Završetkom ove zgrade bliži se kraju i završetak uređenja Art-kvarta Benčić, lokacije udaljene od Korza svega pet minuta hoda. Nadam se da će građani biti zadovoljni i da će uživati u svemu što je ovdje napravljeno“, rekao je Filipović.

Obilazak nove zgrade predvodio je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuvši kako je paralelno s izgradnjom i opremanjem trebalo promišljati što i na koji način predstaviti u knjižnici kako bi ona bila što bliža svojim korisnicima, kako bi postala njihov dnevni boravak, ono što knjižničari nazivaju ‘trećim prostorom’. „Infrastruktura je često bila usko grlo koje nas je priječilo da u potpunosti razvijamo potencijal naše ustanove, ali mislim da smo s ovom zgradom premostili taj problem i dat ćemo sve od sebe da svojim radom omogućimo da se korisnici ovdje ugodno osjećaju. Moramo biti svjesni da su ovo situacije koje se događaju jednom u životu i da imamo tu sreću što se događaju upravo sada i upravo nama“, rekao je Cvjetković. Nakon što je početkom rujna zatvoren središnji odjel u Filodrammatici, sredinom sljedećeg mjeseca bit će zatvoren i prostor u Palazzo Modello. Ravnatelj Cvjetković zamolio je korisnike knjižnice za strpljenje i razumijevanje uz napomenu kako i dalje mogu neometano koristiti usluge ogranaka Gradske knjižnice Rijeka.

Privremena pročelnica Vlasta Linić istaknula je kako je izgradnja zgrade nove gradske knjižnice bila izuzetno zahtjevan projekt. „Radovi su izvođeni u iznimno složenim okolnostima, došlo je do pandemije, poremećaja cijena na tržištu, pa i potresa, međutim sve je to sada iza nas“, rekla je Linić. Zahvalila se ovom prilikom i glavnom projektantu zgrade Saši Randiću koji je uz zgradu gradske knjižnice projektirao i zgradu Dječje kuće.

Uložena sredstva i financiranje

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.517.463,00 €, a sufinanciranje od 55% iz EU potpore iznosi 9.052.566,73 € bespovratnih sredstava.

Dodatno, ugovorom o dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od 30. 10. 2018., Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci je odobrilo 1.327.228,08 € za projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić“, odnosno za vlastitu komponentu za izvođenje građevinskih radova.

Troškovi radova rekonstrukcije zgrade iznose 11.819.748,32 eura, uvećani za poskupljenje nastalo kao posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda u iznosu 1.697.890,00 eura. Dakle, sveukupno ovi radovi iznose 13.517.638,32 eura dok radovi opremanja iznose 2.033.947,22 eura.

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije industrijskog kompleksa Rikard Benčić jedan je od kulturnih prioriteta Grada Rijeke, a njegovom realizacijom čitavo područje kompleksa postaje jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Republici Hrvatskoj. Provedbom projekta stvorit će se kulturno žarište za sve građane urbane aglomeracije Rijeka, s naglaskom na mlađu populaciju kako bi se konzumacija kulture odrazila na opću uključenost građana u svrhu održivog regionalnog razvoja i bolje kvalitete života.

Završetak radova opremanja i otvaranje Gradske knjižnice planira se za kraj mjeseca prosinca 2023., kao i završetak radova na uređenju javnih površina u kompleksu Benčić.

Kalendar događanja