U srijedu 20. 11. u 18 sati u Središnjem odjelu Palača Modello bit će predstavljen Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka, koncept i predstojeće aktivnosti rada Gradske knjižnice Rijeka na planu održivog razvoja. Uz predstavljanje ideje, plana rada i načina uključivanja u život Zelenog kutka održat će se i intrigantno predavanje naziva “Hoćemo li ikada više vidjeti snijeg u Rijeci – mikrolokalni klimatološki trendovi” koje će održati Bojan Grbavac, entuzijastični motor iza popularne riječke udruge zaljubljenika u vremenske (ne)prilike Rimeteo i istoimenog portala/stranice.

Uz predavanje u Palači Modello paralelno u Ogranku Trsat bit će održana radionica #EKO3D radionica 3D printanja sustava za samozalijevanje biljaka (prijave na mail american.corner@gkri.hr) i predavanje u Ogranku Drenova o samostalnoj izradi prirodnih sapuna (predavanje je popunjeno te će zbog velikog interesa biti organizirani i dodatni termini).

O predavanju:

Rijeka je od svih gradova na hrvatskoj obali Jadrana, grad koji u pravilu ima najčešće padanje snijega. No, ipak posljednji konkretniji snijeg u cijeloj Rijeci je pao još u veljači 2013. godine. Razloga za takve promjene je nekoliko, a jedan od ključnih je promjena rasporeda baričkih sustava u svijetu, gdje se promijenio tok mlazne struje, koja određuje kretanje baričkih sustava. Hoće li to biti praksa u budućnosti i da li je uzrok tome medijski eksponirano globalno zatopljenje i kolika je uistinu čovjekova odgovornost pri porastu globalne temperature?  I opet – hoćemo li ikad više vidjeti snijeg u Rijeci?

O Zelenom kutku Gradske knjižnice Rijeka

Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka dio je procesa definiranih strateškim planom Gradske knjižnice Rijeka 2018. – 2022., a kojim se među ostalim stvara okvir za nove usluge, sadržaje i energiju središnjeg knjižnične zgrade koja će do 2021. godine biti dovršena u kompleksu “Benčić” te tako kreira novo središte zajednice usmjereno znanju, istraživanju, znanosti, različitosti mišljenja i otvorenosti. Teme i područja koja će biti u fokusu Zelenog kutka su održivi razvoj, urbanizam, znanost o okolišu, ekologija, vrtlarstvo i “zelena” ekonomija. U knjižnici već djeluju Poslovni kutak (ekonomske teme, inspiracija i poduzetničko znanje), American Corner Rijeka (kulturna razmjena, inovativnost, “makers” kultura i nove tehnologije), a sada im se pridružuje Zeleni kutak. Aktivnosti Zelenog kutka GKR možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.