Novouređena Kazališna galerija “Zajc”, šetalište kazališnom magijom i baštinom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, prvi put otvara vrata u utorak, 16. studenoga 2021. u 18 sati.

Galeriju “Zajc” svečano će otvoriti najmlađa i najstarija glumica HNK Ivana pl. Zajca: Cvita Vidučić i Neva Rošić, a zbog epidemioloških okolnosti i ograničenja, svečanom otvaranju moći će prisustvovati samo posjetiteljice i posjetitelji s ranije preuzetom propusnicom na blagajni Kazališta.

Stalni postav na bočnim stepeništima i “Vidikovcu Klimt”

Stalni postav Galerije Zajc smješten je u dinamičnom prostoru dvaju krakova bočnih stepeništa i na tzv. “Vidikovcu Klimt”, galeriji na najvišem katu zgrade Kazališta.

“Posjetiteljice i posjetitelje pozivamo da pogledaju i istraže kako uz pomoć scenografije, rasvjete, kostima i drugih elemenata stvaramo kazališnu magiju. Moći će razgledati šešire i kostime, pročitati vrijedne dokumente, vidjeti fotografije te doznati mnoge anegdote iz povijesti Kazališta.”, navodi se u priopćenju HNK.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca press

Foto: HNK Ivana pl. Zajca press

Dodaje se također da je važan dio priče o Kazalištu i uvid u to kako Kazalište radi danas, koje sve službe i radionice sudjeluju u složenom i kreativnom procesu priprema i realizacije predstava.

Dojmovi publike i njihova sjećanja na davne i ne tako davne dane Kazališta čine “Vremensku kapsulu” koja će se trajno nadopunjavati.

“Vidikovac Klimt” pruža poseban pogled na rane radove slavnog Gustava Klimta koji su nastali upravo za svod riječkog kazališta i uskoro će biti vraćeni na svoje originalno mjesto.

Galerija će imati povremeni program uživo namijenjen različitim grupama publike te interaktivan, edukativan i promotivan program online.

Autorski tim i suradnici

Galerija „Zajc“ izvedena je u koautorstvu, naime, koncept su osmislili Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran. Pored “Vidikovca Klimt” najveće atrakcije Galerije “Zajc” čine tri prostora u kojim je HNK uprizorio magiju umjetnosti scenografije (autor: Stjepan Buković), kostimografije (autorica: Manuela Paladin Šabanović) i dizajna svjetla (autori: Alan Vukelić i Dalibor Fugošić).

U realizaciji projekta surađivali su i: fotograf Dražen Šokčević, upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzia, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici video službe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica programa europskih projekata Jasmina Šegon, djelatnice i djelatnici šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkih službi.

Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.

Galerija “Zajc” projekt je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.

Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web stranicama Kazališta svakog ponedjeljka.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije