Na Trgu riječkih olimpijaca na Zametu otkriveno je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja Mjesnog odbora Zamet. Mjesni odbor Zamet postavio je spomen obilježje u čast petorici poginulih branitelja, a to su: Atos Načinović, Dean Bašić, Atif Saleš, Florijano Pajić i Franjo Matašić.

Spomen-obilježje otkrila je Biserka Matašić, supruga poginulog branitelja Franje Matašića.

Zamjenici riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš i Marko Filipović

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su zamjenici riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš i  Marko Filipović, predsjednik USPDR „Ajkula“ Perica Prpić i predsjednik MO-a Zamet Srđan Srdoč, te ostali članovi braniteljskih udruga s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i članovi obitelji poginulih branitelja.

Uz minutu šutnje kojom se odala počast poginulima sa Zameta, predsjednik MO-a Zamet Srđan Srdoč istaknuo je kako je samo spomen-obilježje postavljeno uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Rekao je kako njime iskazujemo zahvalnost onima koji su dali najveću žrtvu kada je bilo najteže, ali i svima koji su sudjelovali u projektu „Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995. – 2020.“ te inicijativi izrade spomen-ploče.

Perica Prpić, predsjednik USPDR-a „Ajkula“, pridružio se zahvalama i naglasio kako je ponosan što je dio projekta. Smatra kako pričajući priču koja se dogodila prije 25 godina i ne zaboravljajući žrtvu naših branitelja, njima dokazujemo da ona nije bila uzaludna.

Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš rekao je kako mu je vrlo teško pričati u ovakvim prilikama jer nikad ne uspije reći sve što misli i želi, jer zapravo ne postoji pravi način kojima može dovoljno iskazati poštovanje i zahvalnost. Poručio je kako je ponosan na doprinos koji su Riječani dali prije 25 godina, kao što vjeruje da grad Rijeka danas daje veliki doprinos u modernizaciji Republike Hrvatske.

U ime Grada Rijeke Nikola Ivaniš i Marko Filipović na spomenik su položili cvijeće i zapalili svijeće, a polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća počast poginulima odale su obitelji poginulih, predstavnici Vijeća MO Zamet te članovi braniteljskih udruga.

Izrada i postava spomen-obilježja na Zametu financirana je sredstvima Mjesnog odbora Zamet i Grada Rijeke.