Uoči nadolazećem globalnom danu digitalnog čišćenja (Digital Cleanup Day), koji organizira Let’s Do It World, Udruga Žmergo, koja u Hrvatskoj koordinira ovu globalnu inicijativu, poziva da se čišćenjem digitalnog otpada iz pametnog telefona, računala i virtualnih oblaka pridružite podizanju svijesti o digitalnom zagađenju i onom stvarnom koje digitalni otpad uzrokuje.

Po uzoru na posljednje četiri godine i ovogodišnju kampanju Zelena čistka otvara akcija digitalnog čišćenja! Prijavljeni rezultati očišćenog digitalnog otpada i broj sudionika koji je zaslužan za velike uspjehe iz godine u godinu dokaz su da je javnost prepoznala i objeručke prihvatila akcije digitalnog čišćenja, učinivši Digitalnu čistku ravnopravnim članom obitelji Zelene čistke.

Globalna akcija

Velika popularnost Digitalne čistke potvrđuje osviještenost problematike koju u našim stvarnim, a ne samo u digitalnim životima stvara otpad kojeg stvaramo svakim našim klikom i trenutkom provedenim online. A veliki broj onih koji u njoj iz godine u godinu sudjeluje ima potrebu da se o digitalnom otpadu govori, a još bolje – prema njegovoj prevenciji te zbrinjavanju i konkretno djeluje.

Situacija nije dobra, a pokazatelji i predviđanja o posljedicama digitalnom zagađenja zabrinjavaju Globalne emisije CO2 povezane s proizvodnjom i potrošnjom električne energije porasle su 2022. godine za 0,9%, dosegnuvši novu najvišu razinu od više od 36,8 milijardi tona. Prema izračunima, korištenje interneta čini 3,7% globalnih emisija, što je jednako cjelokupnom svjetskom zračnom prometu. Očekuje se da će se ta brojka do 2025. udvostručiti, dok neke studije procjenjuju da će internetski sustav do 2030. trošiti 20 posto ukupne svjetske energije. Stoga tim kampanje Zelena čistka, po peti put poziva svih na priključivanje nacionalnoj akciji Digitalna čistka koja će se diljem svijeta održati 16. ožujka 2024.

Kako se pridružiti Digitalnoj čistki?

Organizirajte digitalno čišćenje u razredu, s djecom, učenicima, članovima ili korisnicima udruge, odnosno štićenicima, u uredu, na radnom mjestu, obiteljskom okupljanju ili bilo kojem drugom druženju.

  1. Obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise na pametnom telefonu, računalu, na uređajima za pohranu, virtualnim “oblacima” i druge online spremištima
  2. Očistite sandučiće e-pošte
  3. Odjavite pretplatu s nepotrebnih mailing lista
  4. Usvojite održive online navike
   *Za podršku u akcijama digitalnog čišćenja pronađite Upute za digitalno čišćenje pametnog telefona.
   *Za inspiraciju “prelistajte” popularni Žmergov e-letak o zelenim online navikama i podijelite ga s drugima.
  5. Prijavite nam rezultate svog digitalnog čišćenja u GB putem online obrasca do kraja ožujka kako bismo zbrojiti i rezultate svih sudionika i proglasili uspjeh akcije na razini Hrvatske
  6. Pribrojite svoje rezultate globalnom koordinatoru na https://wcdwww.newsight.io/dashboard/.

I malo brojki za kraj – dosadašnji rezultati! Od 2020., otkad se provode akcije digitalnog čišćenja, 170 različitih zemalja sudjelovalo je u Danu digitalnog čišćenja, a gotovo 870.000 ljudi izbrisalo je blizu 12,7 milijuna GB podataka, spriječivši godišnju proizvodnju od oko 3.169 tona CO2.

Digitalna čistka zagrijavanje je za kampanju Zelena čistka koja će lokalnim akcijama čišćenja divljih odlagališta otpada okupiti volontere diljem zemlje i to:

 • 20. travnja – uoči Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. 4.
 • 20. rujna – World Cleanup Day, akcija kojom ćemo obilježiti vrhunac kampanje Zelena čistka.

Kalendar događanja