Prvi koncert Zagrebačke filharmonije i riječke Opere naziva „Zajedno“ održao se u HNK Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem maestra Valentina Egela.

Koncertni program bio je sastavljen od poznatih antologijskih brojeva europske i hrvatske glazbene literature.

Prva solistica večeri bila je sopranistica Kristina Kolar koja je izvela Verdijevu ariju Ritorna vincitor iz opere “Aida”. Uslijedila je uvertira operi “Maskarade” Carla Nielsena, a onda se publici predstavila još jedna riječka sopranistica, Anamarija Knego arijom Cio-Cio San Un bel di vedremo iz Puccinijeve opere „Madama Butterfly“.

Na programu su bile još tri glazbene točke – Brahmsov poznati Mađarski ples u g-molu, br.5. , zajednički nastup obje solistice, Kristine Kolar i Anamarije Knego u duetu Jelene i Eve iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski i za kraj Gotovčevo Simfonijsko kolo.

Koncertna večer započela je Suppeovom uvertirom opereti Laka konjica, da bi se nastavila Straussovim Ban Jelačić maršem. Uslijedila je „Poskočica“ Natka Devčića iz Istarske suite, nakon koje je slijedila uvertira operi Rossinijeve Talijanke u Alžiru.

Koncertna sezona u HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se 23. i 24. lipnja izvedbama simfonijskog koncerta “Stravinski, Mahler” kada će za dirigentskim pultom ponovno biti maestro Valentin Egel, ali tada pred glazbenicima Riječkog simfonijskog orkestra.

(Foto: HNK Ivana pl. Zajca)