Homo si teć 2015

Ove godine možemo itekako biti zadovoljni – 640 polumaratonaca, 8000 sudionika na utrci građana „Homo si teć“, 4700 sudionika na utrci dm Babybonus cup te 370 osoba s invaliditetom brojke su koje opravdavaju status Festivala sporta i rekreacije  kao jednog od najvećih sportskih festivala u Hrvatskoj. Predivan proljetni dan ‘namamio’ je na Korzo brojne Riječane i Riječanke, ali i mnoge inozemne goste koji su sudjelovali na 14. Riječkom polumaratonu. Gosti redom iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije,  Mađarske, Njemačke, Kenije, Maroka, pa čak i iz dalekih nam Sjedinjenih Američkih Država testirali su svoje trkačke sposobnosti na najbržem hrvatskom polumaratonu čija je trasa ove godine bila malo izmjenjena.

Homo si teć 2015Iako nije srušio rekord staze kojeg je sam postavio, Kenijac Joel Maina Mwangi ponovno je prvi utrčao u cilj s rezultatom 1:02:59. Drugoplasirani je bio njegov sunarodnjak Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyc s vremenom 1:03:09, a trećeplasirani Moses Masai Komon (1:03:44), također iz Kenije. Kod žena je najbolja bila Gladys Jepkurui Biwott s vremenom 1:17:02, , drugoplasirana je bila Zita Kacser (1:18:46), a trećeplasirana Tünde Szabo (1:19:50), obje iz susjedne nam Mađarske.

Najbolju štafetu istrčao je talijanski trio Solone/Fantasia/Moratti s vremenom 1:16:43, dok druga i treća štafeta pripadaju našim snagama – drugoplasirana je bila štafeta AK Liburnije u postavi Diklić/Ivaničić/Gregorić s vremenom od 1:19:19, a trećeplasirana štafeta Veslačkog kluba Jadran u postavi Paris/Kovač/Plišić s vremenom 1:22:03.
Osim sportskog dijela programa, nakon utrka na Gatu Karoline Riječke održan je glazbeni program za sve sudionike, a za najmlađe je bio postavljen Edukativni prometni poligon na kojem su mogli testirati svoje znanje u prometu.
Rijeka je još jednom pokazala kako se živi sport. 14000 sudionika brojka je s kojom se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti, ali i potvrda činjenice da je ovaj festival tradicija grada. Jubilarno dvadeseto izdanje „Homo si teć“ iduće godine zasigurno će privući još više zaljubljenih u trčanje, sport i rekreaciju svih generacija – od onih najmlađih pa do onih najstarijih generacija.