Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar potpisali su ugovor temeljem kojeg će biti izrađeni odljevi u bronci skulptura Etiopski partizan, Jovanka, Haile Selassie i Tito autora akademskog kipara Antuna Augustinčića.

Odljevi će biti postavljeni u prostorima obnovljenog broda Galeb i to kao stalni postav budućeg muzeja na Galebu.

U tu svrhu, a temeljem potpisanog ugovora, Krapinsko-zagorska županija će izdvojiti 62.625,00 kuna za pokriće troškova izrade odljeva spomenutih skulptura.

“Potpisivanje ovog ugovora još je jedan pokazatelj dugogodišnje odlične suradnje Rijeke i Krapinsko-zagorske županije i drago mi je da je Krapinsko-zagorska županija na ovaj način odlučila podržati pretvaranje broda Galeb u muzej”, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović prilikom potpisivanja ugovora.

Željko Kolar i Marko Filipović

Transformacija u brod-muzej

Inače, Galeb se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu u Kraljevici gdje se pretvara u brod-muzej koji će biti trajno vezan u riječkoj luci.

Galeb je u javnosti najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje članice Pokreta nesvrstanih, no ovaj brod je i mnogo više od toga. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, ali se uvijek vraćao u život. Bio je školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gdje će postati prvi hrvatski brod-muzej.

Naime, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je brod kulturnim dobrom, a potom ga je Grad Rijeka kupio s namjerom da ga preuredi u prvi hrvatski brod – muzej.  Tako će četvrti život broda Galeb biti muzejski te ga, nakon burne prošlosti, čeka miran vez u riječkoj luci odakle će posjetiteljima pričati priču o svojoj povijesti.