U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP) koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijeka brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika uređenjem manjih javnih površina (dječja igrališta, drvoredi, neuređene zelene površine, manji divlji deponiji…), u ovoj će se godini realizirati sedam prijavljenih projekata.

Projekte je odabralo za to formirano Povjerenstvo u kojem su ove godine po prvi puta bili i predstavnici građana – Povjerenstvo za odabir projekata je s dosadašnjih tri prošireno na pet članova, od kojih su dva člana Povjerenstva imenovana iz reda predstavnika građana.

Riječki program lokalnog partnerstva se provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana.

Projekti odabrani za realizaciju u 2022. godini su:

1. Kvartovsko kompostiranje, grupa građana Tranzicijska inicijativa Rijeka i Kvart za Grad –  u urbanom kvartu MO Škurinjska draga u sklopu OPG-a Topa u Osječkoj ulici postavit će se komposter u koji bi građani, stanovnici tog kvarta, ali i iz drugih dijelova grada mogli odlagati svoj biootpad (naravno uz nadzor) te kompost koristiti u nekomercijalne svrhe. Projektu je odobreno 2.500,00 kn.

2. Kružna 2022, Urbani separe sa partnerima – postavit će se žardinjere s visokim, srednjim i niskim biljem, te oslikati površina poda unutar Kružne ulice. Projektu je odobren iznos od 23.089,00 kn.

3. Projekt Malim koracima do sigurnosti, grupe roditelja Dječjeg vrtića Podmurvice – cilj je poboljšati uvjete i sigurnosti boravka djece u vrtiću i okolišu vrtića. Projektu je odobren iznos od 36.066,28 kn.

4. Projekt Novo lice škole i ulice, grupa građana Mlake predstavlja uređenje okoliša Osnovne škole Podmurvice oslikavanjem vanjskog ogradnog zida i izradom mozaika, postavu žardinjera za biljke, postavu klupa te spremnika otpada za reciklažu. Projektu je odobren iznos od 17.237,00 kn.

5. Projektom Čarobna šuma znanja-učionica u prirodi, grupa građana Kozala će planiranim aktivnostima urediti dio okoliša Osnovne škole Kozala na način da će neiskorišteni dio južnog okoliša i zelene površine škole pretvoriti u učionicu za provođenje nastave, raznih radionica i slobodnih aktivnosti, druženje učenika. Projektu je odobren iznos od 37.550,00 kn.

6. Projekt Osvježi kvart, grupa građana Kvart za grad – ulična zaštitna ograda na južnoj strani prometnice u gornjem dijelu Ulice Lipa oličit će se volonterskim radom građana nakon što se prethodno izvedu sanacije na puknućima od strane TD Rijeka plus. Projektu je odobren iznos od 10.288,00 kn.

7. Projekt Sport svima, Vijeća MO Banderovo – dječje igralište u Velebitskoj/Kraškoj ulici bit će opremljeno i fitness spravama. Odobreni iznos je 16.000,00 kn

Za odabir projekata koji će biti realizirani u sklopu ovog projekta Odjel za gradsku samoupravu i upravu raspisuje javni natječaj.

Također, RPLP je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat i opisan kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana. Cilj COGOV projekta je identificirati, prikupiti i promovirati najbolju praksu i inovacije u javnom sektoru koje omogućuje prikladnije i pristupačnije javne usluge.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine realizirano je 111 projekata. U  tom je sedamnaest godina dugom razdoblju u okviru programa je uređeno: 17 igrališta/parkova za djecu; 11 zelenih površina; 15 dijelova naselja unutar mjesnih odbora;  tri šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru na igralištima dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije