U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP) koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijeka brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika uređenjem manjih javnih površina (dječja igrališta, drvoredi, neuređene zelene površine, manji divlji deponiji…), u ovoj će se godini realizirati sedam prijavljenih projekata.

Projekte je odabralo za to formirano Povjerenstvo u kojem su ove godine po prvi puta bili i predstavnici građana – Povjerenstvo za odabir projekata je s dosadašnjih tri prošireno na pet članova, od kojih su dva člana Povjerenstva imenovana iz reda predstavnika građana.

Riječki program lokalnog partnerstva se provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana.

Projekti odabrani za realizaciju u 2022. godini su:

1. Kvartovsko kompostiranje, grupa građana Tranzicijska inicijativa Rijeka i Kvart za Grad –  u urbanom kvartu MO Škurinjska draga u sklopu OPG-a Topa u Osječkoj ulici postavit će se komposter u koji bi građani, stanovnici tog kvarta, ali i iz drugih dijelova grada mogli odlagati svoj biootpad (naravno uz nadzor) te kompost koristiti u nekomercijalne svrhe. Projektu je odobreno 2.500,00 kn.

2. Kružna 2022, Urbani separe sa partnerima – postavit će se žardinjere s visokim, srednjim i niskim biljem, te oslikati površina poda unutar Kružne ulice. Projektu je odobren iznos od 23.089,00 kn.

3. Projekt Malim koracima do sigurnosti, grupe roditelja Dječjeg vrtića Podmurvice – cilj je poboljšati uvjete i sigurnosti boravka djece u vrtiću i okolišu vrtića. Projektu je odobren iznos od 36.066,28 kn.

4. Projekt Novo lice škole i ulice, grupa građana Mlake predstavlja uređenje okoliša Osnovne škole Podmurvice oslikavanjem vanjskog ogradnog zida i izradom mozaika, postavu žardinjera za biljke, postavu klupa te spremnika otpada za reciklažu. Projektu je odobren iznos od 17.237,00 kn.

5. Projektom Čarobna šuma znanja-učionica u prirodi, grupa građana Kozala će planiranim aktivnostima urediti dio okoliša Osnovne škole Kozala na način da će neiskorišteni dio južnog okoliša i zelene površine škole pretvoriti u učionicu za provođenje nastave, raznih radionica i slobodnih aktivnosti, druženje učenika. Projektu je odobren iznos od 37.550,00 kn.

6. Projekt Osvježi kvart, grupa građana Kvart za grad – ulična zaštitna ograda na južnoj strani prometnice u gornjem dijelu Ulice Lipa oličit će se volonterskim radom građana nakon što se prethodno izvedu sanacije na puknućima od strane TD Rijeka plus. Projektu je odobren iznos od 10.288,00 kn.

7. Projekt Sport svima, Vijeća MO Banderovo – dječje igralište u Velebitskoj/Kraškoj ulici bit će opremljeno i fitness spravama. Odobreni iznos je 16.000,00 kn

Za odabir projekata koji će biti realizirani u sklopu ovog projekta Odjel za gradsku samoupravu i upravu raspisuje javni natječaj.

Također, RPLP je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat i opisan kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana. Cilj COGOV projekta je identificirati, prikupiti i promovirati najbolju praksu i inovacije u javnom sektoru koje omogućuje prikladnije i pristupačnije javne usluge.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine realizirano je 111 projekata. U  tom je sedamnaest godina dugom razdoblju u okviru programa je uređeno: 17 igrališta/parkova za djecu; 11 zelenih površina; 15 dijelova naselja unutar mjesnih odbora;  tri šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru na igralištima dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije