Glavna tema svježeg, točnije drugog broja, nakon ulice je dosada. Riječ je o vrlo složenoj pojavi jer apsolutno svi se tijekom života na različite načine susrećemo s dosadom (situacijama, ljudima, radnjama…) , ali na nju reagiramo na potpuno drugačije načine, pa i u našem životu ima različite uloge. Paradoksalno, danas kada je ponuda iz smjera industrije zabave najveća u povijesti (npr. YouTube, Netflix, “gaming”…) sve je češća i dječja rečenica “ovo je dosadno”. I naravno, brzo traženje nove zanimacije…

Ove dane u ruke prvih čitatelja stigao je novi Brickzine, časopis za djecu o stvaranju kulture, čiji je temeljni zadatak provoditi stazama lijepog i kvalitetnog odrastanja, a sve u intenzivnom vizualnom i čitateljskom obliku.Brickzine se odlučio mnoge oblike dosade prikazati kao temelj stvaralaštva i samo trenutak prije kretanja u pravu akciju. Dosada je onaj trenutak u kojem možemo na miru promisliti što učiniti dok nas ne pogodi iskra inspiracije i nešto stvarno zaokupi.

Najveći broj primjeraka distribuiran je u školske knjižnice osnovnih škola grada Rijeke te općina i gradova riječkog prstena te će biti mladim čitateljima na raspolaganju cijelu godinu.

Tu je i cijeli niz drugih tekstova koji nastoje potaknuti stvaralaštvo, pa vrijedi istaknuti veliku temu o kompostiranju koje je obradila profesionalna urbana vrtlarica Ana Smokrović, popularni hrvatski književnik za djecu Mladen Kopjar donosi novu originalnu kratku priču Kiosk, stručnjak za stripove Miroslav Cmuk  preporučuje nove kvalitetne strip naslove koje pak nije moguće pronaći na kiosku…

Novi Brickzine jednako je bogato ilustriran jer je jedna od misija časopisa vizualna edukacija i razvijanje osjećaja za lijepo, a riječ je o mahom domaćim ilustratorima i dizajnerima mlađe generacije

…a tu su i prilozi o 3D printanju grada, nove pustolovine mladog arheologa Leopolda, rukotvorni savjeti za željne igre s drvom, novi recept razigranog Gladuša književnice za djecu Jelene Pervan, inspirativne vijesti iz budućnosti, razgovori s kreativcima poput slikara Ive Matošića i Igora Belana (HCL.hr portal i YouTube kanal), prisjećanje na VHS, preporuke društvenih i video igara, putopis legendarnim američkim cestama…

Ove dane u ruke prvih čitatelja stigao je novi Brickzine, časopis za djecu o stvaranju kulture, čiji je temeljni zadatak provoditi stazama lijepog i kvalitetnog odrastanja, a sve u intenzivnom vizualnom i čitateljskom obliku.Novi Brickzine jednako je bogato ilustriran jer je jedna od misija časopisa vizualna edukacija i razvijanje osjećaja za lijepo, a riječ je o mahom domaćim ilustratorima i dizajnerima mlađe generacije. Uz kreativnog direktora Dragana Kordića i glavnu dizajnericu Ninu Delanović kreativni doprinos pružili su ilustratori Hana Tintor, Anja Sušanj, Goran Radošević, Tea Jurišić, Klara Rusan i Vanda Čižmek.

Izdavač Brickzinea je Gradska knjižnica Rijeka, suizdavač RIJEKA 2020, a cijeli projekt kao dio razvoja Dječje kuće grade zajednički i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Vijeće mladih Benčić.

Uz profesionalno uredništvo na čelu s Kristianom Benićem iz Gradske knjižnice Rijeka pokrenuta je i grupa “mali urednici” koju čine djeca, a kroz koju se diskutiraju mogući sadržaji, analizira učinjeno, osmišljavaju potencijalne teme i energija časopisa.

Osim u ograncima Gradske knjižnice Rijeka, Brickzine je od 20.12. moguće pronaći u Art-kinu, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i Muzejumoderne i suvremene umjetnosti.

Više je dostupno OVDJE.