U povodu 75. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, 3. svibnja, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel položio je vijence u Spomen kosturnicu te Spomenik na Trsatu kao i na Partizanskom groblju Kozala, a zatim se uputio na spomenik Lubanj, podignut na jednoj od ključnih točaka velike bitke za oslobođenje Rijeke, na brdu Lubanj, čiji je vrh Pleš (499 m) najviša točka područja grada Rijeke.

Bitka za Rijeku bila jedna od najtežih na našem području u Drugom svjetskom ratu, a tijekom borbenih operacija, od 16. travnja do konačnog oslobođenja poginulo je gotovo tri tisuće partizana.

Također u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke, izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Obersnelom odalo je počast poginulima i polaganjem cvijeća na Spomenik oslobođenja na Delti. U ovoj delegaciji bili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

Odavanju počasti na Delti pridružili su se i predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, i drugih institucija te udruga i političkih stranaka.

Povodom 75. obljetnice oslobođenja Rijeke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, Grad Rijeka organizirao je i postavljanje cvijeća na 49 spomenika i 33 spomen ploče NOB-a na području grada Rijeke.

Uoči obilježavanja 75 godina od oslobođenja Rijeke, na području Zameta saniran je i spomenik palim borcima u Ulici Ivana Ćikovića Belog.