20. obljetnica Europske volonterske službe

Prezentaciju je organizirala Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI kao multiplikator Eurodeska, a u sklopu Eurodeskove kampanje EVS20, koja i sama slavi 20. godišnjicu postojanja EVS programa.

Okupljenima su se u početku prezentacije obratili Vinko Štimac ispred Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije, te Karla Mušković ispred Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb istaknuvši vrijednost i značaj volontiranja za zajednicu i njenu održivost.

Prezentaciju su održali Tamara Tokić iz Regionalnog info centra za mlade, Igor Pavlić, predsjednik Udruge ESN Rijeka s volonterima Europske volonterske službe, Katarínom Krištofíkovom, Andreeom Dianom Kristof, Martom Bilskom, Xavierom Matom Baderasom i Justynom Kotrom, dok je prezentaciju moderirala Gordana Brkić Žagar (Primorski radio).

Europska Volonterska Služba (EVS) je zanimljiv program za mlade koji im omogućuje da daju svoj doprinos svijetu te pritom nauče nove vještine. Volonteri iz cijele Europe mogu do godinu dana provesti volontirajući u drugoj zemlji, a za svoj trud i vrijeme biti nagrađeni pokrivenim troškovima smještaja, hrane i putovanja do mjesta volontiranja.

Cilj ovakvih programa je jačanje međunarodne suradnje i tolerancije među mladima te konačno i bolje povezanosti mladih unutar Europske Unije.

Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Hrvatski Eurodesk centar dio je europske mreže koju čine središnji ured u Bruxellesu, nacionalni koordinatori iz 34 europske države i preko 1200 lokalnih i regionalnih partnera – multiplikatora.