Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i riječki ogranak udruge studenata/ica medicine CroMSIC Rijeka pozivaju sve zainteresirane na IDAHOBIT tjedan od 17. do 21. svibnja 2021. godine.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia,  Biphobia and Transphobia – IDAHOBIT) obilježava se 17. svibnja diljem svijeta u više od 130 zemalja. Tim povodom, u Rijeci će se deveti put zaredom održati nizom aktivnosti uživo i online.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je “Zajedno: Odupiranje, podržavanje, iscjeljenje!” u namjeri da se ukaže na teške posljedice koje sa sobom donosi pandemija, kao i na važnost pružanja međusobne podrške i povezivanja.

U doba pandemije povećano je nasilje koje lezbijke, gejevi, transrodne, interspolne i queer osobe trpe u svojim obiteljima i okolini, uz niz drugih društvenih problema poput nedostupnosti specifičnih zdravstvenih usluga, psihosocijalne skrbi te izloženosti govoru i zločinima iz mržnje.

LORI i CroMSIC pozivaju građane i građanke na događaje u sklopu IDAHOBIT tjedna uz želju da zajedno doprinesu atmosferi razumijevanja i podrške, nasuprot strahu i nasilju.

“Svi Riječani i Riječanke mogu biti ponosni/e i na isticanje zastave duginih boja na zgradi Grada Rijeke na Korzu povodom ovog međunarodnog dana. Time naš grad staje uz bok sa svim onim svjetskim gradovima i institucijama koji će istim tim činom pokazati da prepoznaju i štite vrijednosti kao što su ravnopravnost, empatija i međusobno uvažavanje”, navode iz udruge LORI.

Podsjećamo, u Hrvatskoj se IDAHOBIT obilježava od 2011. godine odlukom Hrvatskog sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, a Rijeka je jedini grad koji službeno sudjeluje isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice tog dana još od 2013. godine.

Program IDAHOBIT tjedna dostupan je na mrežnoj stranici udruge LORI.

(Foto: Udruga LORI, press materijal)