U skladu sa strateškim odrednicama Grada Rijeke, Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte već niz godina razvija i provodi mjere usmjerene na razvoj malog gospodarstva u gradu Rijeci.

Mjere usmjerene jačanju konkurentnosti poduzetnika, novim oblicima obrazovanja i informiranja u poduzetništvu, poboljšanju raspoloživosti financijskih resursa te efikasnom korištenju prostorne i informativne infrastrukture za realizaciju poduzetničkih poduhvata sistematizirane su putem Općeg programa mjera razvoja poduzetništva. Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva ukupno obuhvaća 23 mjere, a najveći segment se odnosi na dodjelu nepovratnih subvencija poduzetnicima.

Nepovratne subvencije subjektima malog gospodarstva dodjeljuju se s ciljem poticanja konkurentske prednosti poduzetnika na tržištu te pružanja mogućnosti stručnog osposobljavanja i usavršavanja njihovih zaposlenika. Sustav nepovratnih subvencija (potpora malih vrijednosti) provodi se kroz dodjelu potpora u visini od 50 % do 80 % realiziranih troškova (ovisno o pojedinoj mjeri). Maksimalni iznos subvencije ovisi o pojedinoj mjeri i kreće se u rasponu od 2 tisuće pa do 10 tisuća eura.

„Tvrtka Exevio postoji već 11 godina i u neprekidnom smo rastu, nadam se da ćemo tako nastaviti. Imamo nešto preko 30 zaposlenih, planiramo daljnji rast i tražimo dodatan poslovni prostor, a radimo niz poslova u IT-u, od web stranica, mobilnih aplikacija do raznih sustava ERP-ova, generalno korporativna rješenja. U našem rastu i razvoju puno nam znače poticaji koje smo dobili od Grada Rijeke, pa smo tako sredstva Grada iskoristili sredstva kako bi produžili certifikate i kupili opremu za naše djelatnike“, kazao je direktor tvrtke Exevio Edi Budimilić.

Tvrtka Exevio, zajedno s još 200 prijavitelja, ostvarila je pravo na potporu temeljem posljednjeg javnog poziva za dodjele potpore malih vrijednosti riječkim poduzetnicima. Ukupno je po ovom javnom pozivu poduzetnicima dodijeljeno 438.240,76 eura. Novina ovogodišnjeg poziva bilo je da poduzetnici koji su dvije godine za redom ostvarili pravo na subvenciju ne mogu ostvariti pravo na subvenciju po ovom javnom pozivu, a s ciljem da što veći broj poduzetnika ostvari pravo na subvenciju.

„Od 2008. godine, odnosno početka realizacije mjera, dodijeljene su 1.943 subvencije u vrijednosti nešto većoj od 3 milijuna 780 tisuća eura. Interesa poduzetnika, kako onih na početku poslovnog puta tako i poduzetnika koji su već razvili svoje poslovanje, ni na posljednjem javnom natječaju nije nedostajalo. Drago mi je da poduzetnička zajednica koristi sredstva koja smo namijenili za razvoj poduzetništva u Rijeci, a drago mi je vidjeti uspješno poslovanje tvrtke Exevio, koja većinom zapošljava mlade ljude i razmišlja o daljnjem širenju poslovanja“, kazao je gradonačelnik Marko Filipović, dodavši kako vjeruje da primjer ove riječke tvrtke može biti dodatan poticaj drugim riječkim tvrtkama u razvoju njihova poslovanja, ali i društveno odgovornom ponašanju.

Vlasnik tvrtke Edi Budimilić jedan od pokretača Startup inkubatora Rijeka

Exevio je poduzeće specijalizirano za razvoj korporativnih rješenja po mjeri, poslovnih iOS i Android aplikacija uz razvoj naprednih inovacija i tehnologija koje uključuju proširenu stvarnost (AR), virtualnu stvarnost (VR), strojno učenje (ML), Smart City rješenja i drugog.

U 2023. godini, u okviru javnog poziva za dodjelu subvencija riječkim poduzetnicima, trgovačkom društvu Exevio d.o.o. dodijeljene su nepovratne potpore ukupne vrijednosti od 3.629,59 eura po mjerama Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme te Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa.

Stručni tim poduzeća Exevio d.o.o. ima preko 10 godina iskustva u razvoju digitalnih rješenja s fokusom na kvalitetu, izvedbu i implementaciju modernih tehnologija. Orijentirani su na inovacije u cilju aktualiziranja projekata bitnih za zajedničku budućnost. Exevio d.o.o. podržava koncept društveno odgovornog poslovanja te svim elementima rada nastoji pozitivno utjecati na okoliš i zajednicu. Primarna domena je informacijska tehnologija, ali u široj slici s posebnim žarom pristupaju inovacijama koje obogaćuju svakodnevni život.

Povezanost tvrtke s poduzetničkom infrastrukturom Grada Rijeke seže još u 2013. godinu kada je, u okviru tadašnjeg Odjela za poduzetništvo, pokrenut Startup inkubator Rijeka, a jedan od glavnih inicijatora njegovog osnivanja, uz ondašnjeg pročelnika Odjela Andriju Vitezića i gradonačelnika Vojka Obersnela, bio je vlasnik tvrtke Exevio d.o.o. Edi Budimilić. Grad Rijeka je tada, u svrhu pokretanja Startup inkubatora i poticanja samozapošljavanja mladih, inicijalno uložio gotovo pola milijuna kuna u opremanje prostora u Ružićevoj ulici.

U tom je periodu Edi Budimilić, kao osnivač riječkog startupa WhoAPI koji je osigurao investiciju jednog američkog fonda i preselio u Silcijsku dolinu, sudjelovao u aktivnostima koje su dovele do pokretanja Startup inkubatora Rijeka, a koji je lani navršio 10 godina postojanja. Budimilić je ujedno i mentor u Startup inkubatoru Rijeka od samog osnivanja, dok je Exevio d.o.o. bio i korisnik Poduzetničkog inkubatora za uslužne djelatnosti Torpedo, kojim upravlja Riječka razvojna agencija Porin.

Nova dinamika objave javnih poziva za bespovratne subvencije riječkim poduzetnicima u 2024.

Grad Rijeka će i ove godine raspisati natječaje za dodjelu subvencija, ali promijenjenu dinamiku objave natječaja kroz više manjih javnih poziva.. Na taj način poduzetnici će imati priliku prijaviti se na više natječaja, a gradskoj upravi će se olakšati administrativnu provjeru prijava, kojih na svaki natječaj pristigne velik broj.

Tako je upravo završio Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju događanja u Rijeci u 2024. godini, u travnju će biti objavljen Javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija iznajmljivačima privatnog smještaja na području grada Rijeke; u svibnju Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za mjeru Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje; u lipnju Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za mjeru Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika, dok će u rujnu biti objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za sljedeće mjere –  subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme; subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika; subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije; subvencioniranje izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga; poticanje udruživanja gospodarskih subjekata; subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna i subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa.

„Kroz proteklu godinu u suradnji  s Ekonomskim fakultetom napravili smo analizu učinaka dosadašnjeg provođenja Općeg programa mjera te se ove godine planira donošenje novoga, koji se planira donijeti početkom 2025. godine. Planirane promjene su da će se maksimalni iznosi nešto povećati, ali će biti nešto strože usmjereni u djelatnosti koje smo apostrofirali u Planu razvoja, a to su IT, industrije znanja i inovacija, plave industrije itd“, kazala je pročelnica Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije