U utorak, 25. svibnja 2021. godine održao se obilazak gradilišta nove zgrade Gradske knjižnice u tzv. T-objektu koja se gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić.

U obilazak gradilišta u novom riječkom kvartu kulture predstavnike medija poveli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, glavni projektant Saša Randić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Saša Randić, Marko Filipović, Vojko Obersnel i Ivan Šarar u obilasku gradilišta nove knjižnice

Saša Randić, Marko Filipović, Vojko Obersnel i Ivan Šarar u obilasku gradilišta nove knjižnice

Buduća Gradska knjižnica na neto površini od 4530 m2 imat će suteren, prizemlje i tri etaže. Rekonstrukcija objekta poštuje izvorne gabarite građevine, izvorne otvore, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje jer je riječ o građevini koja ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina.

Nova zgrada GKR-a gradi se po principu kuća u kući

Nova zgrada GKR-a gradi se po principu kuća u kući

Radovi na novoj knjižnici bi trebali biti gotovi za manje od godinu dana, a do sada je napravljen suteren te priprema za ploču iznad prvog kata. Buduća zgrada Gradske knjižnice, kao i Dječja kuća, ustvari je „kuća u kući“sve osim vanjskih zidova u potpunosti je novo, uz zadržavanje industrijskog štiha.

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Gradske knjižnice je, uz Ciglenu zgradu koja je postala prva hrvatska Dječja kuća, dio projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna od čega odobrena bespovratna EU sredstva iznose 68.206.564,00 kuna.

Nakon što je u novootvorenoj Dječjoj kući svoj novi prostor dobio dječji odjel Stribor, građanima će u novom domu Gradske knjižnice Rijeka na jednom mjestu biti dostupno preko 100 tisuća knjiga koje se trenutno nalaze na tri lokacije – u Palači Modello, zgradi Filodrammatice i Narodne čitaonice.

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije