Nacionalna i sveučilišna knjižnicaZbornik je su predstavili glavni urednik Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj NSK te akademici Tomislav Raukar i Nikša Stančić.

Zbornik o Šimi Ljubiću obuhvaća 40 radova hrvatskih i inozemnih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, koji su sudjelovali na znanstvenom skupu u povodu 111. obljetnice smrti akademika Šime Ljubića (Stari Grad 1822. – Stari Grad 1896.).

Skup je održan u Zadru i Starom Gradu na Hvaru u listopadu 2007. godine pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Zbornik definitivno Šimu Ljubića vraća u žarište interesa moderne znanosti jer on nije samo jedan od utemeljitelja hrvatske klasične historiografije nego je, uz svoj golemi doprinos arheologiji, numizmatici, folkloristici, itd., i utemeljitelj hrvatske književne povijesti – istaknuo Maštrović.

Dodao je da je Zbornik jedanaesti svezak niza Hrvatski književni povjesničari, objavljen u nakladi Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s humanističkim fakultetima drugih hrvatskih sveučilišta.

U Zborniku je objavljeno da je Ljubić završio studij filozofije i bogosloviju u Zadru, zatim odlazi u Beč gdje 1854. godine objavljuje poznato djelo “Dizionario biografico degli uomini illustri della Dalmazia” sa stotinjak životopisa slavnih Dalmatinaca.

Ljubić u Dalmaciji obavlja arheološka istraživanja te je godine 1858. imenovan upraviteljem Carskog i kraljevskog muzeja u Splitu.

Ljubić 1867. postaje jedan od 16 prvih akademika Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU), te ga Akademija 1871. imenuje ravnateljem Narodnoga muzeja u Zagrebu. Godine 1879. utemeljio je časopis Viestnik hrvatskoga arkeologičkoga družtva.
Ljubićevo djelo Ogledalo književnosti jugoslavjanske na podučavanje mladeži (I/1864. i II/1869.) predstavlja prvu hrvatsku književno-povijesnu sintezu, istaknuto je na predstavljanju.

Šime Ljubić bio je aktivni sudionik hrvatskoga narodnog preporoda, a člancima iz područja književnosti, arheologije, numizmatike i povijesti surađivao je u svim značajnijim hrvatskim publikacijama te je svojim radom položio temelje modernoj hrvatskoj znanosti istaknuto je uz ostalo na predstavljanju Zbornika.