Komunalno društvo Čistoća u narednom će razdoblju u centru grada postaviti pet novih pametnih spremnika, i to u Trpimirovoj ulici, na Rivi (na autobusnim postajama), Gatu Karoline Riječke, Trgu 111. brigade Hrvatske vojske i Klobučarićevom trgu.

Nakon što je Čistoća s ciljem nadogradnje postojećih usluga, lani postavila prvih 12 pametnih spremnika, od čega sedam u središtu Rijeke, postavljanjem novih pametnih solarnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada želi se podići svijest o odvajanju i ispravnom postupanju s otpadom, ali i unaprijediti kvalitetu javnog prostora.

Senzori popunjenosti i fotonaponski paneli

Jasna Kukuljan, direktorica KD-a Čistoća, kazala je kako pametni spremnici imaju ugrađene senzore popunjenosti koji podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver, čime je omogućeno da sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem, a također imaju i prešu koja komprimira otpad te se time omogućuje odlaganje višestruko veće količine otpada no što je to moguće u uobičajenim košaricama ili spremnicima. Svu energiju koja im je potrebna za rad pametni spremnici dobivaju pomoću fotonaponskog panela na vrhu spremnika.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović na predstavljanju pametnih spremnika

Veseli što su se Riječani kroz likovni natječaj aktivno uključili u podizanje kulture života u gradu – Marko Filipović

Korištenjem naprednih tehnologija postižu se značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima kao i energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš”, rekla je Kukuljan.

Godišnji najam spremnika iznosi 18.500 kuna i više se isplati od kupnje vlastitih, jer je u cijenu, osim manjeg angažmana djelatnika, uračunato održavanje sofisticirane opreme i eventualne zamjene u slučaju kvara.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naglasio je važnost primjene novih tehnologija u svim segmentima, pa tako i u ovom koji se tiče prikupljanja otpada, što Rijeku svrstava u sam vrh Smart City, odnosno gradova koji su u potpunosti spremni za digitalnu tranziciju.

Likovna rješenja riječkih umjetnika

Atraktivnom izgledu pametnih spremnika doprinos su dali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima.

KD Čistoća je tijekom kolovoza 2020. godine provelo natječaj za odabir najboljih likovnih rješenja. Natječaj je bio otvoren svim zainteresiranim građanima, na njega je pristiglo ukupno 47 radova, a predselekcijom i glasovima publike putem virtualne izložbe odabrano je 20 najboljih likovnih rješenja. Odabrani radovi autora su: “Biciklistica” Tine Radosavljević, “Dizalice” Ariane Sušanj, “Octopus” Hane Dutina, “Reciklirajmo u gradu koji teče” Nore Vlaše i “Voli svoj grad – misli zeleno” Mirte Tomulić.

Ono što veseli jest činjenica da su u predlaganju i odabiru 20 najboljih likovnih rješenja koja će se implementirati na pametnim spremnicima sudjelovali građani Rijeke i time se kroz likovni natječaj aktivno uključili u podizanje kulture života u gradu. Ono što pak kvari tu sliku jest neodgovorno ponašanje pojedinaca koji u vrijeme pandemije i zatvorenih kafića i restorana, posude i čaše kupljene u onim lokalima u kojima je moguće uzeti kavu ili hamburger, tu ambalažu ostavljaju posvuda u krugu tih lokala, samo ne u za to namijenjenim spremnicima.” dodao je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Stopa odvajanja otpada u Rijeci je 30 %

Podsjetimo, od 2013. do 2018. godine KD Čistoća  Rijeka na svom je području djelovanja postavila oko 8.800 spremnika za odvojeno prikupljanje papira, staklene, metalne, višeslojne i plastične ambalaže, tekstila te kompostera za biootpad od čega više od polovice na području grada Rijeke. Putem tih spremnika izdvoji se približno 20% otpada.

U lipnju 2018. godine Grad Rijeka podnio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zahtjev za sufinanciranjem više od 19.000 spremnika za odvojeno prikupljanje vrijednih vrsta otpada, a nakon njihove dodjele građanima na individualno korištenje, očekuje se znatno povećanje stope odvajanja putem spremnika. Osim putem spremnika, građani odvojeno prikupljaju te zbrinjavaju otpad i putem reciklažnih dvorišta. Na području grada Rijeke trenutno su im na raspolaganju tri fiksna i dva mobilna reciklažna dvorišta, a u planu je i njihovo proširenje. Uključujući i otpad izdvojen putem reciklažnih dvorišta stopa odvajanja na području grada Rijeke iznosi gotovo 30%.