Novu 2022./2023. sezonu su najavili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, voditeljica promidžbe i marketinga Gradskog kazališta lutaka Ana Sušić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

„Kreativni posao nama umjetnicima podrazumijeva slobodu – slobodu mišljenja i izražavanja, slobodu pogleda, slobodu duha i pokreta. Tako našoj publici možemo donijeti slobodu osmijeha i suza, slobodu otkrivanja i učenja, slobodu dosade i zabave. To ne znači da zapreke ne postoje, već da imamo mogućnost prevladavati ih, svatko na sebi svojstven način. Posebnu vrstu netaknute slobode u kazalištu ima lutka. Ona je apsolutni slobodar, ona u svom prostoru može sve i svašta, neopterećena je, slobodna je izreći bilo koju riječ, čak i onu koja ne postoji, slobodna je letjeti iako nema krila, slobodna je plakati i kad nema suza i smijati se nečujno ili glasno, pa zujati, kukurikati ili pak spavati“, reći će ravnateljica Lupi Alvir.

Pročelnik Šarar izrazio je zadovoljstvo programom Gradskog kazališta lutaka Rijeka u novoj sezoni, naglašavajući kako lutkarsko kazalište ima posebno mjesto među gradskim ustanovama u kulturi, budući da najranijih dana odgaja djecu i mlade kao poklonike kazalište i kulture, ali i vrlo aktivno sudjeluje u stvaranju programa Dječje kuće.
„Proteklu godinu Gradsko kazalište lutaka je završilo s uspjehom kako na programskom, tako i na financijskom planu, a sve napravljeno u prvom dijelu godine pokazuje veliki entuzijazam i uloženi trud“, kazao je pročelnik Šarar, podsjetivši kako su tijekom ljetni mjeseci potpisani kolektivni ugovori s ustanovama u kulturi, kojima su, između ostaloga, podignute plaće djelatnicima u kulturi za 10 %.

GKL je u prvih šest mjeseci 2022. godine imalo 18.045 gledatelja i sudionika drugih programa, što je više nego u cijeloj 2021. godini.

Najava nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Ana Sušić, Magdalena Lupi Alvir i Ivan Šarar

Tri premijerne predstave i dvije nove radionice uz bogat reprizni program

U novoj sezoni Gradsko kazalište lutaka donosi tri premijerne predstave. Prva, „Pčelica Maja“, autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz po motivima romana Waldemara Bonselsa te u režiji Renate Carola Gatica bit će izvedena krajem listopada. Predstava o najpopularnijoj svjetskoj pčelici donosi poruku o tome kako kroz život treba kročiti hrabro te prihvaćati stvari onakvima kakve jesu.

U studenom će premijeru doživjeti “Tončić Petešić” prema popularnoj slikovnici riječke autorice Vjekoslave Jurdane i slikara Radovana Kunića. Dramaturgiju potpisuje Vedrana Balen Spinčić, a režiju Serđo Dlačić. Radi se o nastavku ciklusa pričopredstava, a predstava će se baviti potragom za identitetom i korijenima, za vlastitim glasom i bitnosti postojanja te afirmacijom čakavskog narječja i govora.

U travnju 2023. godine premjerno će biti izvedena predstava talijanskog redatelja Mattea Spiazzija „Trnoružica“. Poznata priča braće Grimm postaje osnova za suvremeno iščitavanje poznate klasične bajke. Predstava će ponuditi odgovore na pitanja što se dogodilo sto godina nakon što se Trnoružica ubola u vreteno, kada je u san potonulo cijelo kraljevstvo – je li je sve bio samo san, u kakvom se to svijetu probudilo kraljevstvo, je li Trnoružica dočekala pravu ljubav?

Najava nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Najava nove sezone Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Osmišljene su i dvije nove radionice, „Šareno more“ i „More priča“ na kojima će se predškolarci i učenici nižih razreda osnovnih škola upoznati s procesom nastanka predstave. U novu sezonu Gradsko kazalište lutaka ulazi i s novim, osuvremenjenim logotipom.

U novoj sezoni mališani će se moći pogledati i bogat reprizni program kojeg čini čak 20 predstava, od koje su mnoge mobilne i mogu se prikazivati izvan samog kazališta, a osim u matičnom kazalištu, Gradsko kazalište lutaka svoj program prikazuje i u Dječoj kući, kao i na brojnim gostovanjima.

Za ovogodišnju Reviju lutkarskih kazališta, koja će se održati u Rijeci od 3. do 12. studenoga, već su selektirane predstave, a kraj godine, kako je to već uobičajeno, male posjetitelje očekuje prigodni novogodišnji program.

Od 1. rujna u prodaji će biti obiteljski sezonski paketi, kojima se ostvaruje popust na ulaznice od 25 %. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, unatoč poskupljenju troškova kazališta, za sada se ne planira dizanje cijena ulaznica. Više o programu i ulaznicama bit će dostupno na mrežnim stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije