Četvrto izdanje Porto Etno festivala, koji se održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i ove godine opravdava svoj nomadski karakter s potpuno novim lokacijama. Od 1. do 3. listopada Hrvatski kulturni dom na Sušaku, terasa hotela Neboder i trg ispred Građevinske škole bit će mjesta susreta, glazbe i dobre hrane iz svih dijelova svijeta.

Festival ove godine u svom glazbenom dijelu najavljuje jaka imena suvremene etno scene – LADO Electro i Božo Vrećo uz Porto Etno orkestar nastupit će na pozornici HKD-a, a susjedna terasa hotela Neboder bit će mjesto susreta za ljubitelje najrazličitijih etno-zalogaja uz glazbenu pratnju sastava Če bo bo, če na na. i Veja. Svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole pokazat će predstavnici manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, uz glazbenu podršku riječkog dvojca Hormonika Balkanika, ali i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil.

Ljubitelji etno glazbe i gastronomskih putovanja dobiti će priliku organizirati najbolju kombinaciju za sebe: u četvrtak 1. listopada na pozornici HKD-a nastupa LADO Electro, a po završetku koncerta moguće je došetati na terasu hotela Neboder na porciju svijeta na tanjuru uz glazbenu pratnju grupe Če bo bo, če na na.

Ulaznice za LADO Electro u HKD-u su 70 kn, a 50 kn za gastro-glazbeno iskustvo na terasi hotela Neboder koje uključuje porciju od 4 zalogaja iz različitih zemalja (Hrisi Ashta – Jordan / Burek – Bosna i Hercegovina / Spirala od krumpira i salsa – Mađarska / Namaz od čvaraka – Češka), čašu vina, soka ili mineralne vode te glazbeno putovanje uz Če bo bo, če na na. Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja prvog dana moguće je kupiti po 100 kn.

U petak 2. listopada, priča je slična – nakon koncerta Bože Vreće i Porto Etno orkestra po cijeni od 100 kn slijede novi etno-zalogajčići (Valjušci s makom – Slovačka / Mini pizze – Italija / Maliđano – Makedonija / Prženi Baki i Buljol – Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja za 50 kn, dok je zajednička dnevna ulaznica 130 kn.

Ulaz na program na trgu ispred Građevinske škole u subotu 3. listopada, folklorni program i koncert grupe Hormonika Balkanika, te izložbeni program u HKD-u i galeriji Kortil je slobodan.

Moguće je kupiti i festivalsku ulaznicu s kojom se ulazi na sve programe prva dva dana po cijeni od 200 kn.

Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u vibrantnu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada. Okosnicu Porto Etno festivala predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Uzimamo najbolje od kulture i prirode i pretvaramo to u začin kojim dajemo novi okus Rijeci. Time se stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.

Porto Etno organizira HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu sudjeluju: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije