Nova predstava ansambla Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca „E la nave va“ / „I brod plovi“ čija je premijera u subotu 21. svibnja 2022. u 19.30 sati, prvo je kazališno uprizorenje glasovitog Fellinijevog filma na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima. U adaptaciji i režiji Igora Pisona na riječku kazališnu scenu tako stiže glasoviti brod Gloria N. čija je plovidba u prvom redu pogrebno putovanje čiji je cilj prosuti pepeo velike operne dive u blizini njenog rodnog otoka.

Fellinijev film iz 1983. godine govori o začudnoj skupini ljudi, uglavnom umjetnika iz svijeta opere i glazbe kojom je veliki filmski maestro prenio sliku o umjetnosti koja vene i o društvu koje nije svjesno događaja oko sebe uoči Prvog svjetskog rata baš kao i društvo današnjice. Ova socijalna kritika nasmijat će i dirnuti kroz priče gotovo nadrealnih likova iz mašte oskarovca, najpopularnijeg talijanskog redatelja svih vremena i jednog od vodećih sineasta 20. stoljeća.

Redatelj Igor Pison najavljuje predstavu sastavljenu od intenzivnih slika naše kolektivne svijesti (i podsvijesti). Nova produkcija Talijanske drame, kako kaže, dirljiva je, bliska stvarnosti, ali i velika posveta kazalištu.

„E la nave va“ / „I brod plovi“ / Foto: Dražen Škčević

Prizor iz predstave „E la nave va“ / „I brod plovi“ / Foto: Dražen Škčević

„Nakon što sam film pogledao nekoliko puta, sve jasnije mi je postajalo kako se ne može ispričati samo jedna priča. Film koji slijedi nezaboravnu logiku snova stvara slijed tema koje nikada nisu u potpunosti ispričane. Ostaju glasovi i slike. Gorka ironija filma je spoznaja kako je i sjećanje na prolaznost prolazno i krhko. Baš kao što je krhko i kazalište koje se rasprši s naklonom publici“, ističe Igor Pison, redatelj slovenskih korijena. Osim diplome opernog i dramskog redatelja koju je stekao na Bavarskoj kazališnoj akademiji „August Everding“, Pison je svoj akademski put zaključio u Trstu diplomom Filozofskog fakulteta. Godine 2012. režirao je svoju prvu operu u Münchenu, a svojevrsna prekretnica u njegovu profesionalnom stvaralaštvu bila je režija drame „Anđeo zaborava” prema romanu Maje Haderlap 2014. godine u Drami SNG-a Ljubljana. Najviše surađuje s kazalištima na području Friuli Venezia Giulia, sa Slovenskim narodnim gledališčem Ljubljana,  HNK u Zagrebu i mnogim drugim kazalištima iz središnje Europe.

„Predstava je vrlo intenzivna freska naše zajedničke podsvijesti, groteskna i strašna, vrlo komična i vrlo tragična“, zaključuje Igor Pison.

U višestrukim ulogama, u predstavi glume: Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon i braća blizanci Filip i Nikša Eldan.

Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a repriza je na programu „Zajca“ u ponedjeljak 23. svibnja u 19.30 sati.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije

Koncert
 • 13.07.
 • (21:30)

Koncert Nine Badrić na Trsatskoj gradini

U okviru Ljeta na Gradini, u drijedu, 13. srpnja, u 21.30 sati, koncert će održati Nina Badrić, jedna od najcjenjenijih hrvatskih pjevačica...

Detaljnije