U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku jučer je premijerno izvedena predstava fizičkog kazališta Ivane Peranić pod nazivom „Pusta zemlja“, u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.

Predstava se bavi se krizom moderne civilizacije i svijesti, automatizacijom društva i kidanjem veza između pojedinca i zajednice, ali i čežnjom za življenjem iz srca i tijela te potrebom za povezanošću s drugima i cjelokupnim bivstvovanjem.

Nazivom i tematski predstava je inspirirana „Pustom zemljom“ T. S. Eliota i koreografski pokušava osjetiti i uhvatiti sadašnji trenutak te konstelaciju ljudi koja ima mogućnost stvarati u ovom osjetljivom i kriznom trenutku.

Vrlo je subjektivni i apstraktni odjek Eliotove “Puste zemlje”, na način da preuzima određene strukturne i tematske odrednice kao svoje metodološke postavke. To je prije svega fragmentarnost predstave, zatim vraćanje mitskim oblicima svijesti (obred, ritual, primitivna kultura) i njihovog kontrasta s modernističkim jazom između pojedinca i zajednice, te korištenje nestiliziranog scenskoga jezika i stavljanje fokusa na koreografski izričaj koji je sirov, partikularan i autentičan.

Uz koreografkinju Ivanu Peranić, autorski tim čine i Enver Krivac koji potpisuje glazbu, Tajči Čekada kostimografiju, a Jorge Correa Bethencourt dramaturgiju. Predstavu izvode Milijana Ćulić, Sanjin Ćuška, Dino Drokan, Paulo Jugo, Mara Klanjac, Iva Magaš, Lucia Paliska, a svi oni su i koautori predstave. Majstor svjetla je Gianfranco Mirizzi, fotograf Kristijan Vučković, a za dizajn je zadužena Ana Somek.

Ivana Peranić samostalna je umjetnica koja se bavi profesionalnim neinstitucionalnim kazališnim javnim djelovanjem već više od 20 godina. Diplomirala je i magistrirala na “The International School of Corporeal Mime” u Londonu. Surađivala je s eminentnim domaćim i inozemnim izvedbenim umjetnicima, te sudjelovala na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HZSU-a i UPUH-a.

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području.