U Galeriji Kortil otvorena je izložba „Noćna smjena“ slikarice Emanuele Lekić, rodom iz Rijeke.

Izložba predstavlja seriju njezinih novih slika nastalih nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i autoričin je prvi pokušaj stvaranja samostalnog dijaloga s riječkom publikom.

Izložba “Noćna smjena” za motive uzima prepoznatljive gradske lokalitete koje pamtimo kao mjesta okupljanja i druženja. Sada ispražnjena i u kasnim noćnim satima, ona evociraju svojevrsnu mističnost i sjetu, a njihova je atmosfera dodatno dojmljiva u trenucima kada su izolacija i otuđenost postali naša svakodnevica, na neki način i poželjno ponašanje koje se pak štetno odražava na kolektivno mentalno stanje i međuljudske odnose.

Rad Emanuele Lekić

“Noć iznad Zagreba” Emanuele Lekić u galeriji Kortil

„Noćna smjena“ nam ukazuje na posljedice izoliranosti pojedinca od svojeg kolektiva, a koje odlikuju tjeskobnost, anksioznost i strah. Premda realistični, ovi motivi bivaju obojeni začudnošću koja dodatno šokira i intrigira gledatelja.

Emanuela Lekić izlagala je na značajnim izložbama poput 5. Bienalla slikarstva, Bridges – Nova slika u Laubi te na izložbi 14. Erste Fragmenti na kojoj je i nagrađena Nagradom publike.

Rad Emanuele Lekić

Izložba u galeriji Kortil može se besplatno posjetiti od 14. do 29. svibnja, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izložbu je podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.