U četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske.

Na programu će se naći pričanje priča na daljinu, čitanje poezije i ulomaka proze, virtualne izložbe, objavljivanje radova, online intervuji, promcije knjiga i slikovnica, online potraga za blagom, popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige.

Iako, nažalost, Rijeka nije mogla ugostiti ovogodišnju Noć knjige, u manifestaciju se uključio niz organizatora iz Rijeke. Tako će Gradska knjižnica Rijeka upravo u Noći knjige raspravljati o knjigama u sklopu tri čitateljska kluba, od čega dva – Moljci i Zoomeri – nastali online putem, zbog ograničenja u okupljanjima koje je nametnuo koronavirus. Kako su trenutno papirnate knjige iz knjižnica nedostupne korisnicima, a Knjižnica posjeduje najbogatiju zbirku licenciranih e-knjiga u Hrvatskoj, članovi klubova knjige biraju iz tog fonda.

Volonteri u programu “Pripovjedač/ica priča za laku noć” – Tete i barbe pričalice iz Udruge Portić pročitat će nekoliko videopriča za različite uzraste djece, ali i za odrasle. Tete i barbe pričalice već mjesec dana na svom You Tube kanalu, umjesto djeci u bolnici do kojih trenutno ne smiju, pričaju priče svaku večer u 19 sati.

U Noć knjige uključile su se i četiri riječke osnovne škole – Ivana Zajca, Pećine i Podmurvice te Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić”.

Učiteljski fakultet priprema virtualnu fotošetnja engleskom pokrajinom Lake District u kojoj je živjela i stvarala književnica i slikarica Beatrix Potter, autorica omiljenih dječjih priča o Petru zecu i drugih, dok Medicinski fakultet putem društvene mreže fakulteta poziva djelatnike, studente i sve zainteresirane da podijele priče o knjigama koje su utjecale na njihov život, navike i vrijednosti.

U neformalnom druženju na virtualnom književnom ladanju autori i uredništvo riječke online platforme “Decameron 2020 – Priče iz karantene” razgovarat će na temu književnosti koja nastaje u izolaciji i iskustvu života i pisanja u vrijeme pandemije.

Sva virtualna događanja mogu se pronaći na mrežnim stranicama Noći knjige.

Noć knjige organiziraju Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnice u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije