Gradsko vijeće Grada Rijeke jednoglasno je donijelo odluku da Niko Cvjetković, trenutni ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, ovu odgovornu funkciju obavlja i u narednom četverogodišnjem mandatu.

Punu potporu izboru Nike Cvjetkovića dali su Stručno i Upravno vijeće Gradske knjižnice Rijeka, a na temelju njihovih mišljenja i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Stručno vijeće je istaknulo kako daje punu potporu Cvjetkoviću na temelju Smjernica rada Gradske knjižnice Rijeka za razdoblje od 2020. do 2024. godine, koje uključuju poznate i tradicionalne ciljeve i zadaće narodnih knjižnica s jedne strane te, s druge strane, projekte koji će se ostvariti u okviru i nakon programa EPK, u smislu infrastrukturnih i programskih ostvarenja, kao i zbog novosti koje se odnose na kadrovska pojačanja, jačanja kapaciteta djelatnika i brendiranje knjižnice.

Mišljenje je Upravnog vijeća da Cvjetković, osim formalnih zahtjeva, kroz svoje smjernice i viđenje mjesta i uloge Gradske knjižnice, kao i njenog trenutnog stanja i aktualne problematike dokazuje svoje stručne i organizacijske kompetencije koje upućuju da će i dalje uspješno voditi Gradsku knjižnicu Rijeka u narednom četverogodišnjem mandatu.

Jednoglasna podrška vijećnika

Cvjetković je dobio jednoglasnu podršku vijećnika za sljedeći četverogodišnji mandat uz puno pohvala za dosadašnji rad.

U ime kluba SDP-Laburisti-SDSS vijećnica Sandra Krpan, inače i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice, istaknula je kako je u protekle četiri godine, za prvog mandata ravnatelja Cvjetkovića, Gradska knjižnica Rijeka intenzivirala transformacijske procese te se dodatno otvorila korisnicima i njihovim potrebama. Uvedene su mnoge nove usluge i dodatno su diversificirane programske aktivnosti, a pojačana je i komunikacijska aktivnost knjižnice. To su prepoznali i korisnici čiji je broj u četiri godine porastao s 18 na 22 tisuće, ali i struka, pa je Gradska knjižnica Rijeka proglašena knjižnicom godine 2019. u Hrvatskoj.

Na tim temeljima Cvjetković gradi novo četverogodišnje razdoblje, kao nastavak transformacijskih procesa. Već je iz naslova njegovih smjernica za rad ‘Nova Gradska knjižica Rijeka’ moguće iščitati važnost nove infrastrukture u art-kvartu, u ex-Benčiću. Nova je infrastruktura samo je jedan doduše vrlo bitan dio, to je onaj hardver za kojeg softver, kojeg čine organizacija, usluge i programi, Cvjetković usustavljuje već četiri godine“, kazala je Krpan.

Smjernice za rad sadrže četiri prioritetna cilja: zadržati dosegnutu kvalitetu primarne djelatnosti; pozitivno i afirmativno brendirati nove prostore knjižnice te ih učiniti „dnevnim boravkom“ građana; aktivno doprinijeti kulturnom životu grada te snažiti i graditi pozitivan imidž knjižnice i grada; te poticati procese sve jačeg umrežavanja s lokalnom zajednicom.

Cvjetković na jedan poseban način spaja i u svom promišljanju i u svom radu ono što bi mogli nazvati baštinskim, tradicionalnim i ono što se naziva suvremenim, digitalnim – Zvonimir Peranić

Imenovanje ravnatelja podržao je Klub vijećnika Akcije mladih i Živog zida, ispred kojeg je vijećnik Tihomir Čordašev istaknuo kako smatraju da radi jako dobar posao i da je cijenjen.

Vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) podržao je prijedlog za novog ravnatelja, a posebno je istaknuo veliku podršku Cvjetkovića suradnji s OŠ Trsat i Vijećem mjesnog odbora Grad Trsat.

Ispred Kluba liste za Rijeku vijećnik Zvonimir Peranić istaknuo je kako će podržati odluku, podsjetivši da je Cvjetković imao izuzetno važnu ulogu u donošenju izmjena Zakona o knjižnicama, koji je mijenjao perspektivu upravljačkih tijela samih knjižnica.

Ogroman potencijal Gradske knjižnice Rijeka

„Iz izvješća je vidljivo da Cvjetković na jedan poseban način spaja i u svom promišljanju i u svom radu ono što bi mogli nazvati baštinskim, tradicionalnim i ono što se naziva suvremenim, digitalnim. Najzanimljiviji podatak je da u ovom digitalnom svijetu Gradska knjižnica Rijeka povećava broj korisnika koji koriste knjigu, koja se sve manje danas čita i lista. To pokazuje da se radi o djelovanju koje je promišljeno, analitičko i strateško“, kazao je vijećnik Peranić.

Vijećnica Morana Jokić (Klub vijećnika HNS-a) podsjetila je kako je prilikom usvajanja godišnjeg izvješća o radu Gradske knjižnice podrška vijećnika bila jednoglasna, izrazivši uvjerenje da su svi vijećnici složni da Niko Cvjetković nosi kredibilitet Gradske knjižnice Rijeka, ujedno i vrlo važnog segmenta buduće Dječje kuće. Ukazala je na ogroman znanstveno-istraživački i metodičko-praktični potencijal ustanove, odnosno potencijal povezivanja sa Sveučilištem u Rijeci i pedagoškim studijima.

S obzirom na to da zbog ograničenog broja osoba u vijećnici zbog mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom nije mogao biti prisutan na sjednici, u Cvjetkovićevo ime zahvalila se vijećnica Krpan, istaknuvši kako vjeruje da će mu iskazana podrška vijećnika biti veliki poticaj u daljnjem radu.

Novi mandat ravnatelja Cvjetkovića započinje 1. lipnja 2020.

Kalendar događanja

Stand-up
 • 07.07.
 • (21:00)

Aleks Curać Šarić: stand-up “Budimo realni”

Aleks nam predstavlja njegov 5. One Man Show koji je naziv dobio po jednoj od njegovih češćih poštapalica, a to je – budimo realni....

Detaljnije

Predstava
 • 07.07. – 08.07.
 • (21:00)

Mjuzikl “Evita”

Nakon hita „Sunset Boulevard“, sve kreativne snage riječkog Kazališta prvi put u Hrvatskoj postavljaju i mjuzikl „Evita“...

Detaljnije

Predstava
 • 08.07. – 11.07.
 • (20:00)

“Tri praščića” Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Na Trgu Riječke rezolucije četiri većeri zaredom, od 8. do 11. srpnja, izvodi se predstava za djecu "Tri praščića" Gradskog kazališta lutaka Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 09.07.
 • (21:00)

The Sterptet otvaraju jazz festival Štikla

Tijekom cijelog ljeta, pod umjetničkim vodstvom Zorana Majstorovića, Štikla će u Rijeku će dovesti ponajbolje jazz glazbenike iz regije....

Detaljnije

Festival
 • 10.07. – 11.07.
 • (10:00)

Ulični festival “Zvukom preko vode”

Zvukom preko vode je novoosmišljeni festival na otvorenome koji će na jednom mjestu ujediniti niz umjetnosti u pravi ulični festival u Rijeci, smješten u prostor lučke infrastrukture kao simbola grada. Program će se odvijati 10. i 11....

Detaljnije

Festival
 • 11.07. – 12.07.
 • (19:00)

Kontakt

U subotu, 11. srpnja 2020. u Harteri se sprema pravi open air event! Tri stejdža - Terrazza, Volte i Mezanin ugostit će riječke kolektive i individue koji su nestrpljivo (do)čekali vrijeme da se opet sretnemo na flooru....

Detaljnije

Skip to content