Gradsko vijeće Grada Rijeke jednoglasno je donijelo odluku da Niko Cvjetković, trenutni ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, ovu odgovornu funkciju obavlja i u narednom četverogodišnjem mandatu.

Punu potporu izboru Nike Cvjetkovića dali su Stručno i Upravno vijeće Gradske knjižnice Rijeka, a na temelju njihovih mišljenja i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Stručno vijeće je istaknulo kako daje punu potporu Cvjetkoviću na temelju Smjernica rada Gradske knjižnice Rijeka za razdoblje od 2020. do 2024. godine, koje uključuju poznate i tradicionalne ciljeve i zadaće narodnih knjižnica s jedne strane te, s druge strane, projekte koji će se ostvariti u okviru i nakon programa EPK, u smislu infrastrukturnih i programskih ostvarenja, kao i zbog novosti koje se odnose na kadrovska pojačanja, jačanja kapaciteta djelatnika i brendiranje knjižnice.

Mišljenje je Upravnog vijeća da Cvjetković, osim formalnih zahtjeva, kroz svoje smjernice i viđenje mjesta i uloge Gradske knjižnice, kao i njenog trenutnog stanja i aktualne problematike dokazuje svoje stručne i organizacijske kompetencije koje upućuju da će i dalje uspješno voditi Gradsku knjižnicu Rijeka u narednom četverogodišnjem mandatu.

Jednoglasna podrška vijećnika

Cvjetković je dobio jednoglasnu podršku vijećnika za sljedeći četverogodišnji mandat uz puno pohvala za dosadašnji rad.

U ime kluba SDP-Laburisti-SDSS vijećnica Sandra Krpan, inače i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice, istaknula je kako je u protekle četiri godine, za prvog mandata ravnatelja Cvjetkovića, Gradska knjižnica Rijeka intenzivirala transformacijske procese te se dodatno otvorila korisnicima i njihovim potrebama. Uvedene su mnoge nove usluge i dodatno su diversificirane programske aktivnosti, a pojačana je i komunikacijska aktivnost knjižnice. To su prepoznali i korisnici čiji je broj u četiri godine porastao s 18 na 22 tisuće, ali i struka, pa je Gradska knjižnica Rijeka proglašena knjižnicom godine 2019. u Hrvatskoj.

Na tim temeljima Cvjetković gradi novo četverogodišnje razdoblje, kao nastavak transformacijskih procesa. Već je iz naslova njegovih smjernica za rad ‘Nova Gradska knjižica Rijeka’ moguće iščitati važnost nove infrastrukture u art-kvartu, u ex-Benčiću. Nova je infrastruktura samo je jedan doduše vrlo bitan dio, to je onaj hardver za kojeg softver, kojeg čine organizacija, usluge i programi, Cvjetković usustavljuje već četiri godine“, kazala je Krpan.

Smjernice za rad sadrže četiri prioritetna cilja: zadržati dosegnutu kvalitetu primarne djelatnosti; pozitivno i afirmativno brendirati nove prostore knjižnice te ih učiniti „dnevnim boravkom“ građana; aktivno doprinijeti kulturnom životu grada te snažiti i graditi pozitivan imidž knjižnice i grada; te poticati procese sve jačeg umrežavanja s lokalnom zajednicom.

Cvjetković na jedan poseban način spaja i u svom promišljanju i u svom radu ono što bi mogli nazvati baštinskim, tradicionalnim i ono što se naziva suvremenim, digitalnim – Zvonimir Peranić

Imenovanje ravnatelja podržao je Klub vijećnika Akcije mladih i Živog zida, ispred kojeg je vijećnik Tihomir Čordašev istaknuo kako smatraju da radi jako dobar posao i da je cijenjen.

Vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) podržao je prijedlog za novog ravnatelja, a posebno je istaknuo veliku podršku Cvjetkovića suradnji s OŠ Trsat i Vijećem mjesnog odbora Grad Trsat.

Ispred Kluba liste za Rijeku vijećnik Zvonimir Peranić istaknuo je kako će podržati odluku, podsjetivši da je Cvjetković imao izuzetno važnu ulogu u donošenju izmjena Zakona o knjižnicama, koji je mijenjao perspektivu upravljačkih tijela samih knjižnica.

Ogroman potencijal Gradske knjižnice Rijeka

„Iz izvješća je vidljivo da Cvjetković na jedan poseban način spaja i u svom promišljanju i u svom radu ono što bi mogli nazvati baštinskim, tradicionalnim i ono što se naziva suvremenim, digitalnim. Najzanimljiviji podatak je da u ovom digitalnom svijetu Gradska knjižnica Rijeka povećava broj korisnika koji koriste knjigu, koja se sve manje danas čita i lista. To pokazuje da se radi o djelovanju koje je promišljeno, analitičko i strateško“, kazao je vijećnik Peranić.

Vijećnica Morana Jokić (Klub vijećnika HNS-a) podsjetila je kako je prilikom usvajanja godišnjeg izvješća o radu Gradske knjižnice podrška vijećnika bila jednoglasna, izrazivši uvjerenje da su svi vijećnici složni da Niko Cvjetković nosi kredibilitet Gradske knjižnice Rijeka, ujedno i vrlo važnog segmenta buduće Dječje kuće. Ukazala je na ogroman znanstveno-istraživački i metodičko-praktični potencijal ustanove, odnosno potencijal povezivanja sa Sveučilištem u Rijeci i pedagoškim studijima.

S obzirom na to da zbog ograničenog broja osoba u vijećnici zbog mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom nije mogao biti prisutan na sjednici, u Cvjetkovićevo ime zahvalila se vijećnica Krpan, istaknuvši kako vjeruje da će mu iskazana podrška vijećnika biti veliki poticaj u daljnjem radu.

Novi mandat ravnatelja Cvjetkovića započinje 1. lipnja 2020.