U sklopu manifestacije Noć muzeja u Galeriji Kortil održao se performans (Ne) mrzimo baš sve? autorice Martine Hrlić Rogić. Izvedba se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada.

Nebrojeni kvartovski grafiti jasno i glasno pozivaju na mržnju, ubojstvo, gaženje, progon i nestanak onih drugih, drugačijih, različitih, pripadnika manjinskih etničkih skupina, spolnih orijentacija, mjesta rođenja, gradova, nogometnih klubova, jezika, naglasaka, uostalom, svega onog što nismo mi.

Suština ovog performansa jest, riječima političkog establišmenta, locirati, identificirati, fiksirati i izbrisati takve poruke. Fizički sa zidova i metafizički iz kolektivne svijesti i iskustva.

Mrzilačke poruke trajno fiksirane u grafitima

Mrzilačke poruke trajno fiksirane u grafitima na svakom koraku

Razgovor s pripadnicima manjina

Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje te pokušaja društvene korekcije mrzilačke devijacije fizičkim uklanjanjem ispisanih poruka (farbanjem, uporabom abrazivnih sredstava i sl.).

Također se nastoji probuditi svijest ljudi o diskriminaciji i govoru mržnje kao dijelu svakodnevice, odnosno potaknuti kakvu – takvu reakciju, s porukom težine greške koju činimo (p)ostanemo li imuni na mržnju u bilo kojem obliku i u bilo kakvom kontekstu.

Autorska ekipa

Za glazbu i aranžman pobrinuli su se Marko Rogić, Darko Terlević i Antonija Braut, dok je video uratke napravio Dominik Valić. Intervjuirani sudionici performansa su: Margarita Burin, Saša Ilić, Ljubomir Linić, Martina Šalov, Surija Mehmeti i Dario Tonković.

U realizaciji performansa sudjelovali su: Antonija Braut, Jelena Braut, Lea Čaval, Martina Hrlić Rogić, Mattea Linić, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić.

Performans je nastao u suradnji i s podrškom Zajednice Srba, Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i MUP-a, Policijske uprave Primorsko-goranske, a sufinanciran je od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.