Uz pomoć Zoom alata jučer je online održana petnaesta, jubilarna “Akcija za 5!” u organizaciji Udruge Delta i Grada Rijeke, u kojoj je sudjelovalo pedesetak učenika 7 riječkih srednjih škola.

U napetom finalnom sučeljavanju pobijedila je grupa učenica Prve riječke hrvatske gimnazije s projektom pod nazivom “Ne može nam nitko ništa: korona edition“. Drugo mjesto zauzeo je projekt „Mentalna zatočenost“ grupe učenika i učenica Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Ključni cilj projekta “Ne može nam nitko ništa: korona edition“ je pružanje vršnjačke podrške mlađim srednjoškolcima koji su posebno pogođeni uvjetima „novog normalnog“ da nauče kako se organizirati u izazovnim vremenima, kako učiti, kako se povezati s drugima i pritom paziti na sebe i svoje mentalno zdravlje. U tu svrhu učenice planiraju organizirati ciklus radionica koji će se održati u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach uz poštivanje svih epidemiološki h mjera.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika Vojka Obersnela, učenici su svoj projekt predstavili pred stručnim žirijem u kojem je sudjelovala predstavnica Grada Rijeke Maja Tatalović (Savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU), Udruge Delta (volonter Marin Capan), Udruge PaRiter (volonterka i članica Petra Linčić), Savjeta mladih Grada Rijeke (predsjednik Biagio Mazzone) i Volonterskog centra SMART (Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa).

„Akcija za 5!“ je ove godine provedena u sklopu projekta “Akcija za 5 – Level Up!” koji provode Udruga Delta, Grad Rijeka i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade a sufinanciran sredstvima Grada Rijeke.