U zajedničkoj organizaciji udruge Drugo more i kolektiva Spačke, u Galeriji Studentskog kulturnog centra u petak, 14. svibnja, otvorena je skupna izložba „Ne damo vam sve“.

Riječ je o završnoj izložbi radionice suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja „Gledanje Naglavačke“, kroz koju su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, te studenti prve godine fakulteta realizirali autorske radove, pod mentorstvom Elene Apostolovski i Petre Čargonje.

Autori/ce radova su: Lara Grdinić, Nina Draščić, Marija Blašković, Aida Mašinović, Sarah Klešin, Claudia Bošković, Stella Sumić i Karlo Klanac.

Izložba Ne damo vam sve u Galeriji SKC (9)

Svakodnevica mladih u svjetlu pandemije

Kroz radioničke i mentorske susrete, koji su se ovisno o epidemiološkim uvjetima proteklih nekoliko mjeseci provodili u fizičkoj i online varijanti, polaznice i polaznici osmislili su izložbu koja propituje kako danas izgleda život srednjoškolaca i mladih, te na koje načine njihovu svakodnevicu oblikuju dominante ideologije.

Izložba Ne damo vam sve u Galeriji SKC (9)

Kako se navodi u opisu izložbe, „u društvu obilježenom tehnologijom, otuđenjem i sveopćom nesigurnosti, suočeni s nelogičnim zahtjevima okoline, autorice i autori ove izložbe tragaju za samoočuvanjem i utočištem, ali i za slobodom i promjenom, ispitujući propusne granice između sebe i svijeta. Balansirajući na rubu frustracije i apatije, suočavaju se s nesagledivim odnosom uzroka i posljedica kroz eksperimentiranje, kritičko promišljanje svakodnevice, pokušaj i pogrešku. Bilježeći i prateći razgovore – s vlastitim dnevnicima, prijateljima, obitelji – suprotstavljaju se površnosti društvenih odnosa. Kritiziraju strukture koje im nameću ideal izvrsnosti, konstantne produktivnosti i ambicije, kao i kult individualizma i pritisak da uvijek budemo najbolja slika sebe. Suprotstavljaju se ‘odraslom’ svijetu binarnosti i eksploatacije u kojem su pravila igre postavljena na štetu većine, te poručuju: ‘Ne damo vam sve od sebe, nećete dobiti cijele nas.’

Izložba Ne damo vam sve u Galeriji SKC (9)

Inicijativa “Spačke”

Okupljene u nezavisnu inicijativu Spačke, voditeljice programa, Elena Apostolovski i Petra Čargonja, u zajedničkom se radu bave pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu. Kroz radionice, izložbe, diskusije, intervencije i različite umjetničke akcije, Spačke istražuju marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi. U protekle dvije godine održale su dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC, s fokusom na feministički osviještenu vizualnu kulturu, koje su rezultirale izložbama Rodom u koprive (2019., 2020.). Ove su godine unutar istoimenog projekta osmislile kalendar Galerije SKC s ilustracijama 13 studentica koje tematiziraju različite aspekte ženske svakodnevice.

Izložba se može razgledati do 19. svibnja.

Kalendar događanja