Rijeka će, kao prvi grad u Hrvatskoj, iduće godine dobiti Dječju kuću, što je istovremeno i naziv kulturnog programa namijenjenog djeci koji se u Rijeci održava 2020. godine kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Dječji program za 2020., okupljen u programskom pravcu Dječja kuća, jučer je predstavljen javnosti, a novinari su ujedno obišli i gradilište istoimenog objekta koji se dovršava u kompleksu bivše riječke tvornice Rikard Benčić.

Izgrađena prva dva kata

Radovi na izgradnji Dječje kuće započeli su u ožujku ove godine, a specifičnost ove gradnje je da se unutar izvornog plašta od cigala izgradila unutrašnja betonska konstrukcija zgrade, a dotadašnja unutrašnjost je uklonjena.

Do sada su izrađene betonske ploče prizemlja i prvoga kata nove Dječje kuće. Izrađena su okna lifta, okna svih prozora, napravljena je konstrukcija gledališta koje će biti smješteno unutar kuće u prostoru za prikazivanje filmova i predstava. Trenutno su u tijeku radovi na stolariji te priprema betonske međukatne konstrukcije trećega kata, konstrukcije krovišta i djelomična sanacija fasade. Nakon ovoga slijedi ugradnja instalacija i obrtnički radovi.

„U budućoj riječkoj Dječjoj kući sve će programe i aktivnosti za djecu zajednički provoditi gradske ustanove u kulturi – Art kino, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i MMSU u suradnji sa svojim partnerima“, naglasio je Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika dodajući da radove izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 42 milijuna kuna koja je sufinancira sredstvima iz EU fondova.

Od dnevnog boravka do amfiteatra

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar proveo je novinare kroz prizemlje i prvi kat buduće Dječje kuće čiji će sadržaj biti namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina. Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao dnevni boravak, prvi odnosno drugi kat imat će višenamjensku dvoranu sa 110 sjedećih mjesta te više radioničkih prostora, filmski i glazbeni studio, a na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel gradske knjižnice za djecu. Na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, bit će pripovjedno kazalište.

Rekonstrukcija i izgradnja zgrade Dječje kuće i buduće knjižnice integralni je dio projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne vrijednosti 162.123.324,61 kn, kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Financiranje se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.