Najuspješniji britanski dokumentarac Amy na Solo Positivo Film Festivalu

Riječ je dokumentarnom filmu o glazbenici Amy Winehouse redatelja Asifa Kapadije koji je prošlog vikenda ostvario najbolje otvaranje u Velikoj Britaniji. U prva tri dana zaradio je više od 519.000 funti i tako postao najuspješniji britanski dokumentarac svih vremena.

Izbornik 6. Solo Positivo Film Festivala redatelj Zoran Pezo najavio je da su fimovi za  festival pristigli sa svih pet kontinenata i kako je bio užitak vršiti odabir onih koji će biti predstavljeni festivalskoj publici. Najavio je da će festival otvoriti prošlogodišnji dobitnik Oscara film „Lady in Number Six: Music Saved My Life“ te da u Opatiju stižu i Oscarom nagrađeni autori filma –  redatelj Malcolm Clarke te producent Frederic Bohbot. Mešu odabranim filmovima su i „Orion: The Man Who Would Be the King“ redateljice Jeanie Finley koji je svoju premijeru imao na Tribeci te dva naslova koji su obilježili prošlu godinu kao dva od deset najboljih glazbenih dokumentaraca – film srpskog redatelja Ognjena Glavonića „Živan pravi punk festival“ i izvrsni britanski film „The Possibilities Are Endless“ Edwarda Lovelacea i James Halla.

Zemlja partner ovogodišnjeg Solo Positivo Film Festivala je Bosna i Hercegovina, a izbornik toga dijela programa je bosansko-hercegovački redatelj Pjer Žalica. Njegov film – „Orkestar“ o jednom od najpopularniji bendova na našim prostorima Plavom orkestru bit će prikazan u sklopu programa, a Plavi orkestar nasupit će 3. kolovoza na Velikoj ljetnoj pozornici uz sklopu glazbenog programa.  Glazbeno otvaranje festivala, 1. kolovoza,  pripalo je atraktivnim „Soul fingersima“ dok će večer zatvaranja, 6. kolovoza, glazbom obilježiti „Ljetno kino“.  Direktor festivala Admir Ćulumarević najavljuje da će Solo positivo film festival kroz šest dana održavanja donijeti puno svirke i filma po cijeloj Opatiji, od ljetne pozornice, s jednim od najvećih screening wall-ova u Europi, potom dva kina na lokacijama uz more, Ville Angioline do paviljona Šporer.  

Danas će svoju avanturu putem društvenim mreža i portala započeti i dosjetljiva promotivna video kampanja snimljena u zagrebačkom Plavom Filmu u kojoj Đelo Hadžiselimović najavljuje festival. Serija spotova naziva „2Đellos“ nastala je u produkciji Solo Positivo Film Festivala, po ideji Gorana Kurjaka i Admira Ćulumarevića i na najbolji način odražava atmosferu koju festival donosi.  

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program “Randez-Vous: Festival of France in Croatia 2015” koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Francuske te veleposlanostvo Francuske u Hrvatskoj. Publiku tako očekuje i iznimno zanimljiiv program filmova francuske produkcije.  

Paket ulaznica za festival može se najpovoljinije kupiti online – www.mojekarte.hr te na prodajnim mjestima Festivala Opatija u samoj Opatiji i u Rijeci i to po cijenama od 270 i 220 kuna.