Program ljetnog izdanja Riječkog karnevala predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Sandi i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić te predstavnici pokrovitelja, direktorica regije sektora gospodarstva Erste banke Barbara Bernetić Ćiković, regionalni menadžer marketinga Zagrebačke pivovare Ivan Marohnić te predsjednik uprave Spar Hrvatska Helmut Fenzl.

Riječki karneval u svom ljetnom izdanju uključuje bogati program, a najvažniji događaji koji će oživjeti centar Rijeke svakako su Dječja karnevalska povorka ove subote, 4. lipnja u 17 sati te Međunarodna karnevalska povorka, u subotu, 18. lipnja, također s početkom u 17 sati.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa izrazio je zadovoljstvo tijekom priprema za izvanredno izdanje Riječkog karnevala.

„Ove zime morali smo donijeli tešku odluku o odgodi najvećih karnevalskih događanja koji se u tradicionalnom terminu nisu mogli održati u okviru epidemioloških mjera koje su bile na snazi, ali uz plan da nećemo preskočiti još jednu godinu karnevalskog druženja ‘uživo’. Upravo je u tome njegova najveća ljepota i zato mi je posebno drago da danas možemo predstaviti bogat program Riječkog karnevala. Najave za njegovo izvanredno izdanje su odlične, a ovaj nam je neuobičajen scenarij otvorio nove organizacijske mogućnosti koje smo pokušali što bolje iskoristiti i pružiti našim građanima i posjetiteljima, svim ljubiteljima Karnevala, ali i onima koji se nađu u našem gradu u ovom terminu jedinstveni ljetni doživljaj Karnevala i lipanjski vikend za pamćenje“, kazao je direktor Škarpa.

Gradonačelnik Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što velikih broj maškaranih skupina, kako sudionika dječje, tako i međunarodne povorke, sudjeluje u ljetnom izdanju Riječkog karnevala.
„Želim im puno zabave, posebice djeci, sudionicima Dječje karnevalske povorke, koja su čuvari baštine. Pozivam Riječanke i Riječane da se u što većem broju odazovu i poprate obje povorke, a sve one koji se zateknu u gradu da uživaju u onome što su maškare pripremile“, kazao je gradonačelnik Filipović, napomenuvši kako će ljetno izdanje Riječkog karnevala doprinijet će valorizaciji Rijeke kao turističke destinacije.

Dječja karnevalska povorka 4. lipnja, a Međunarodna 18. lipnja

Meštar Sandi dodao je da mu je jako drago što će se na inicijativu riječkih karnevalskih grupa održati i ovo izvanredno izdanje Riječkog karnevala, dok se isto tako veseli skorom povratku Riječkog karnevala u svom punom sjaju sljedeće zime. Najavio je da su maškare spremne prirediti nezaboravnu ljetnu feštu i još jednom pozvao sve karnevaliste i sve one željne dobrog provoda, da dođu na Riječki karneval i otvore ljetnu sezonu u Rijeci u velikom stilu.

“Uzbuđen sam zbog svojih prvih nastupa na povorkama Riječkog karnevala u ulozi meštra, već se u subotu družimo s najmlađima na Dječjoj karnevalskoj povorci za koju spremam i poseban meštarski kostim, a očekujem da će subota Karnevalske povorke, 18. Iipnja, prirediti ludnicu kakva je viđena samo na dan otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020.“

“Uvertiru u najluđi vikend dat će naši najmlađi karnevalisti koji nastupaju 4. lipnja, dan koji će biti kompletno posvećen djeci i svim onima koji se tako osjećaju, a bit će tu glazbe, plesa, priredbi i predstava, stoga vas pozivam da dođete na riječki Korzo i uživate u maškaranoj zabavi za cijelu obitelj”, najavio je direktor TZ-a Petar Škarpa.

Likovi iz bajki, izmišljena stvorenja, miće tradicionalne maske prodefilirat će riječkim Korzom u najveselijoj povorci koja će krenuti u 17 sati s Gata Karoline Riječke. Nakon što ponosno predstave svoje kostime koje su vrijedno pripremali sa svojim roditeljima, tetama, učiteljicama i učiteljima, svoje će koreografije još jednom izvesti u Exportdrvu gdje će se nastaviti družiti uz omiljenu karnevalsku okrijepu.

U Dječjoj karnevalskoj povorci i ovog će puta sudjelovati najmlađi, djeca predškolskog i školskog uzrasta, a tradicionalno će, prije nego s “rijekom” maškarica krenu svojom trasom, posjetiti riječkog gradonačelnika koji u njihovu čast organizira svečani prijem u Gradu Rijeci, nastup Prvih riječkih mažoretkinja te nastup dječjih zborova Tratinčice i Male tratinčice.

Posebno iznenađenje očekuje posjetitelje nakon završetka povorke koju će nastupom ispratiti Puhački orkestar Lovran, a potom će na pozornicu na Korzu stupiti likovi jedne od najpoznatijih dječjih bajki „Ivica i Marica“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Ulaz na predstavu koja traje 40 minuta je besplatan, a početak izvedbe zakazan je za 19 i 30 sati.

Na Dječji karnevalski dan poziv je uputila i aktualna kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić: “Prva subota u lipnju rezervirana je za maškaranu zabavu u kojoj će uživati cijela obitelj! Pripremite se za nezaboravan provod, prošećite sa svojim najmlađima kroz centar grada, omogućite im da budu što god požele i ponesite najljepše uspomene s Riječkog karnevala!”

Sljedećeg, produženog vikenda od 17. di 19. lipnja u centru Rijeke očekuje dinamičan i bogat zabavni program, a na različitim punktovima užeg centra svatko će moći uživati u glazbi i zabavi po svom ukusu.

“Centralni događaj, Karnevalska povorka Riječkog karnevala, na programu je u subotu 18. lipnja 2022. u 17 sati kad će Korzom proći 55 karnevalskih grupa i svi jedva čekamo vidjeti kakve su kostime pripremili za ovo ljetno izdanje koje će biti puno iznenađenja, a definitivno će obilježiti početak ljeta u Rijeci u velikom stilu, eksplozijom energije i u prepoznatljivom karnevalskom raspoloženju“, poručio je Škarpa.

Uspješan partnerski odnos Rijeke i pokrovitelja Riječkog karnevala

Predsjednik uprave Spar Hrvatska gospodin Helmut Fenzl osvrnuo se na uspješni partnerski odnos koji ih već dugo veže za Rijeku: „Kao ozbiljni parteri bili smo uz Rijeku i kroz teška pandemijska vremena te se nadamo da će upravo Riječki karneval obilježiti povratak u poznati ritam te započeti niz velikih manifestacija u gradu. Dio svog djetinjstva proveo sam u Rijeci i posebno mi je drago što na ovaj način možemo doprinijeti i sudjelovati u organizaciji i nastavku tradicije Riječkog karnevala.”

Istaknuo je i da Spar nastavlja s velikim ulaganjima na području grada te je upravo danas otvoren najnoviji Interspar hipermarket na Krnjevu u kojem će, kao i na drugim prodajnim mjestima SPAR-a, u sljedećim tjednima biti izvanredno dostupan karnevalski asortiman pa se će se tako građani i posjetitelji moći opremiti za najluđi karnevalski vikend.

Predstavnica Erste banke, direktorica regije sektora gospodarstva Barbara Bernetić Ćiković istaknula je da je Erste banka dugogodišnji pokrovitelj Riječkog karnevala te su na to izrazito ponosni jer se radi o manifestaciji koja je duboko utkana u identitet i tradiciju grada: „Mnogi naši zaposlenici redovito sudjeluju na Riječkom karnevalu te će zasigurno tako biti u ovom ljetnom izdanju, stoga pozivam sve da nam se pridruže na Korzu. Let’s party!“

Ivan Marohnić, regionalni menadžer marketinga Zagrebačke pivovare koja ove godine slavi svoj 130 rođendan rekao je kako se nada da će ovo ljetno izdanje proteći u odličnom raspoloženju te biti sjajna najava sljedećeg Riječkog karnevala koji bi napokon trebao zaživjeti svima dobro poznatim rasporedom u tradicionalnom terminu: „U ovoj našoj slavljeničkoj godini očekuje nas ljeto prepuno događanja i zabave, i jako smo sretni što ga možemo otvoriti uz Riječki karneval kojeg volimo i podržavamo već dugi niz godina.“

“Očekuje nas zaista zanimljiv i raznovrstan  program stoga pozivam sve da dođu na Riječki karneval, dožive potpuno drugačiji karnevalski vikend, najluđi vikend ove godine u Rijeci! Ki ni došal – nek mu bude žal!” poručio je direktor TZ-a Škarpa.