Predstavljen je također i novi provedbeni plan imunizacije prema kojem se, s obzirom na to da je cjepivo protiv HPV-a registrirano za djecu u dobi od 9 godina nadalje, na cijepljenje pozivaju učenici već od 5. razreda osnovne škole.

„Dani otvorenih vrata“ besplatnog cijepljenja studenata protiv raka održat će se 15. veljače u ambulanti na Kampusu (Rijeka, Radmile Matejčić 5) i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a (Rijeka, Krešimirova 52 a), od 8:00 do 19:00 sati, a studenti će biti cijepljeni devetvalentnim cjepivom protiv HPV-a. U Hrvatskoj je cjepivo besplatno i gender neutral te se preporučuje do 25 godina starosti.

Punktovi za studente na Kampusu i u zgradi NZZJZ-a

Iako je akcija cijepljenja namijenjena svim zainteresiranim studentima, s obzirom na to da se cjepivo protiv HPV-a prima u 3 doze, posebno se pozivaju studenti koji su u prosincu primili prvu dozu cjepiva da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi na vrijeme primili i drugu dozu.

Doc. dr. sc. Tatjana Čulina, dr. med naglasila je važnost cijepljenja studenata protiv HPV-a te istaknula da je „Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, još u prosincu započeo s javnozdravstvenom akcijom procjepljivanja studenata protiv HPV-a, a „Dani otvorenih vrata“ i ovaj će se put organizirati tako da zainteresirani studenti dolaze na cijepne punktove na Kampusu i u zgradi NZZJZ PGŽ”, istaknula je dr. Čulina, dodajući kako vjeruje da će odaziv studenata biti dobar kao i prosincu jer će biti cijepljena populacija koja se nije cijepila protiv HPV-a u osnovnoj i srednjoj školi.

Studenti koji primaju 2. dozu cjepiva, na cijepljenje 3. dozom bit će pozvani u lipnju, a obavijest o idućem terminu svi studenti dobit će pri dolasku na cijepljenje u sklopu „Dana otvorenih vrata“ te kasnije uobičajenim kanalima komunikacije unutar Sveučilišta.

Cjepivo namijenjeno dječacima i djevojčicama već od 5. razreda

Govoreći o dugogodišnjoj praksi cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj, Sandro Kresina, dr. med naglasio je da nije postojao jedinstveni nacionalni pristup cijepljenju, već je on ovisio o mogućnostima jedinice lokalne samouprave.

„Cijepljenje protiv HPV-a u svijetu datira od 2007. godine, a mi smo se relativno brzo uključili u cijeli proces. Do sada smo cijepili djecu od 8. razreda osnovne škole, ali s obzirom na to da je cjepivo registrirano za osobe u dobi od 9 godina na dalje, prema novom provedbenom programu, imunizacije na cijepljenje protiv HPV-a pozivamo sve učenike već od 5. razreda osnovne škole.
Svakako treba naglasiti i važnost podatka da se cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj primjenjuje kao gender neutral, odnosno namijenjeno je djevojčicama i dječacima, što nije slučaj u svim europskim zemljama”,
rekao je Sandro Kresina, dr.med. 

Kako je objasnio, cjepivo sprječava nastanak 6 vrsta karcinoma i stoga je izuzetno važno cijepljenje oba spola. Virus HPV-a povezan je s velikim brojem karcinoma gdje se nalazi pločasti epitel, poput maternice, rektuma, usne šupljine i  ždrijela i penisa kod muškaraca.

Apel roditeljima

“NZZJZ PGŽ-a stoga će aktivno nastaviti pozivati na cijepljenje djevojčice i dječake podjedanko. Posebno apeliramo na roditelje da se educiraju o važnosti cijepljenja i zaštite svoju djecu jer ovo je zaista jedna od najboljih preventivnih mjera koju možete napraviti za svoje dijete“, zaključio je.

Zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Eugen Car pozvao je sve studente da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji te se osvrnuo na sve veći interes studenata za cjepivom protiv HPV-a: „Sve više studenata koji su se propustili cijepiti u osnovnoj i srednjoj školi prepoznaje važnost cijepljenja protiv HPV-a, pogotovo studenti Medicinskog fakulteta zbog svjesnosti da koristi cjepiva daleko nadmašuju eventualne nuspojave koje su najčešće rijetke i blage“.

Prije dolaska na cijepljenje potrebno je sa sobom donijeti ispunjeni obrazac, a link za prijavu i više informacija o cijepljenju protiv HPV-a moguće je pronaći ovdje. Prijave se primaju do 14. veljače 2023. godine.

Kalendar događanja