U prostoru Art kvarta Benčić, treću godinu zaredom, od 15. do 22. prosinca održat će se Zimska priča iz Benčića. Zabavan, raznovrstan i edukativan program za djecu nastao je suradnjom riječkih ustanova u kulturi i Grada Rijeke, a važan trenutak ovogodišnje Zimske priče iz Benčića svakako će biti otvorenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Program Zimske priče iz Benčića koja ove godine donosi 20 filmskih projekcija, 15 kreativnih radionica, 5 escape room misterija, 3 glazbena zezanja i jedan vatreni show zajednički su osmislili Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej Grada Rijeke, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka i Odsjek za kulturu Grada Rijeke.

Najava Zimske priče iz Benčića

Program su najavili Josipa Verbanac, Vedrana Balen Spinčić, Niko Cvjetković, Sandra Krpan, Branka Benčić, Marta Ban i Kristian Benić

Otvorenje će se održati 15. prosinca u 18:30 sati u dvorištu Benčića, i to uz paljenje rasvjete, Limenu glazbu Trsat i prigodan show vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, a bogat osmodnevni program odvijat će se u Dječjoj kući, Muzeju grada Rijeke, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u dvorištu Benčića.

Nova Knjižnica – najslađi začin Zimske priče iz Benčića

Uz najavu programa Zimske priče iz Benčića, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan najavila je i otvorenje nove zgrade Gradske knjižnice, 21. prosinca ove godine. „Otvorenje knjižnice bit će poseban začin ovogodišnje Zimske priče iz Benčića, priče o našem art kvartu koji završavano i vjerujem da će svi uživati“, rekla je Krpan.

Više o samom programu otvorenja Knjižnice govorio je ravnatelj Niko Cvjetković koji je istaknuo kako se za tu prigodu priprema poseban trodnevni program.

„Veliki je broj naših suradnika, prijatelja, građana koje smo željeli uključiti u program otvorenja, a sve će započeti 21. prosinca ujutro kada ćemo napraviti ljudski lanac, od zgrade Filodrammatice do nove zgrade knjižnice. Simbolično ćemo tim lancem prenijeti knjigu od stare do nove lokacije i ovim putem napominjem da će biti otvoren poziv za sve koji se žele priključiti našem lancu. Nakon toga, u popodnevnim satima će se održati svečani dio programa, nakon čega se vrata knjižnice, u 17 sati otvaraju za sve građane. U 18 sati krenut će radionice, autorski susreti i zabavni program, a planiramo i vođene ture za građane kako bi se upoznati s novim prostorom i novitetima koje uvodimo. Idućeg dana, 22. prosinca u jutarnjim satima stižu nam knjižničari iz Hrvatske i Primorsko-goranske županije, a popodnevni sati ponovno su rezervirani za druženje s građanima. 23. prosinca dio programa smo posvetili našim čitateljskim klubovima koji imaju puno članova i naša su velika snaga i željeli smo im to i pokazati“, najavio je Cvjetković.

Zabava, edukacija i stvaralaštvo

Ustanove u kulturi u sklopu Zimske priče iz Benčića osmislile su programe kojima će riječki kvart kulture u predblagdansko vrijeme dodatno oživjeti, a kako je istaknuo Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka riječ je o spletu zabavno-edukativnih događanja s naglaskom na stvaralaštvo.

Program Art-kina najavila je Marta Ban koja je istaknula kako će se za vrijeme trajanja Zimske priče iz Benčića u kinu Dječje kuće odvijati standardni filmski program, a već od sutra u sklopu Norveških dana u Rijeci bit će prikazan blok kratkometražnih igranih i animiranih filmova. Od brojnih programa izdvojila je predstavljanje filmova nastalih na radionicama Art-kina za djecu i mlade. „Riječ je o radionici koju organiziramo već tri godine, a ovoga puta prikazat ćemo filmske uratke naših polaznika, da vidimo što su oni radili posljednja dva mjeseca. Želja nam je animirati djecu, da vole i gledaju filmove, ali i da ih potaknemo na filmsko stvaralaštvo i da razvijamo filmsku pismenost kod njih“, rekla je Ban.

MMSU je pripremio tri programa – MMSU Lab u sklopu kojeg će se održati radionica „Papirnata viseća čuda“, zatim Šetnju Muzejom i kvartom i Pop-up radionicu „Bor na Bor“. Na dan otvorenja Zimske priče, u prostoru MMSU-a će se otvoriti i izložba „Vidljive“ koja je rezultat suradnje pet hrvatskih muzeja, među kojima je i riječki MMSU, a koja se bavi vidljivosti radova ženskih umjetnica. „Na izložbi će biti izloženi radovi pedesetak hrvatskih umjetnica, a bit će to jedinstvena prilika kako bi se dao pregled produkcije ženske umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 30-ak godina. Također, na jednom će mjestu biti izložen dosad najveći broj radova riječkih umjetnica, sudjeluje čak njih deset“, istaknula je ravnateljica MMSU-a Branka Benčić.

Muzej grada Rijeke već je jučer započeo s programima, kao svojevrsnom uvertirom u Zimsku priču, a riječ je o radionicama animiranog filma inspiriranih naslijeđem slikara Gustava Klimta. Prema riječima Josipe Verbanac iz Muzeja grada Rijeke, ove su godine osmislili program za nešto starije, pa će se tako održati dvodnevna punch needle radionica izrade božićnih ukrasa. „Imat ćemo i besplatno stručno vodstvo za građane kroz stalni postav muzeja, a za vrijeme trajanja Zimske priče trajat će i božićna tombola, svaka kupljena ulaznica ulazi u bubanj, a nagrade su osigurane iz naše muzejske suvenirnice“, najavila je Josipa Verbanac.

Gradsko kazalište lutaka pripremilo je kreativne i likovne radionica, poput izrade blagdanskih ukrasa od češera i prirodnih materijala, a članovi kazališta lutaka će prema najavi Vedrane Balen Spinčić, u suradnji s Gradom Rijeka sudjelovati i u dodjeli poklona za djecu i korisnike Doma “Ivana Brlić Mažuranić”.

Cjelokupni program ovogodišnje Zimske priče iz Benčića nalazi se na web stranici Dječje kuće na ovom linku: https://djecjakuca.hr/zimska-prica-iz-bencica-3-veselo-uz-radionice-filmove-svirku-i-zezanje/.

Kalendar događanja