Cilj manifestacije je promocija održive urbane mobilnosti, sprječavanja emisija štetnih plinova, kvalitetnijeg načina života i kulture življenja u urbanim sredinama.

Program Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci predstavili su ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke Eda Rumora i izvanredni profesor na Tehničkom fakultetu Rijeka dr. sc. Vedran Kirinčić.

Središnja tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Bolja povezanost“, dok slogan glasi „Kombiniraj i kreći se!“. Želi se promovirati zdravije i pametniji načine kako se možemo kretati u gradu, a da istovremeno pridonosimo smanjenju zagađenja.

„Kombinirajmo različite vrste prijevoza, razmišljajmo o tome kako se krećemo, pokušajmo što više koristiti javni prijevoz i uvijek, bez obzira što radimo, pokušajmo razmišljati o našem okolišu i kvaliteti zraka“, kazala je ravnateljica Rumora.

Europski tjedan mobilnosti najavili su Eda Rumora i dr. sc. Vedran Kirinčić

Europski tjedan mobilnosti najavili su Eda Rumora i dr. sc. Vedran Kirinčić

U tom smislu, tijekom manifestacije promovirat će se sigurno pješačenje i bicikliranje kao aktivni oblici kretanja, korištenje aktivnih modela transporta te korištenje javnog prijevoza. Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ili romobilom ne proizvode emisije štetnih plinova i imaju istovremeno pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom ili romobilom smatraju se privlačnijima, manje zagađenima i općenito, kvalitetnijima za život.

Promocija sigurne vožnje romobilom

Tako će biti omogućene besplatne vožnje TIER romobilima, tvrtka Bolt postavit će poligon sigurne vožnje električnih romobila na Korzu, dok će Udruga Žmergo u suradnji s Decathlonom na Korzu organizirati eko-utrku romobila i skateboarda.

Bit će organizirana i panel rasprava o održivom prometu, s naglaskom upravo na vožnju romobilima. Kako je kazao prof. Kirinčić je naglasio kako će panel na kojem sudjeluju kako pružatelji usluga vožnje romobilom u Rijeci, tako i predstavnici Grad Rijeke koji je raspisao natječaj za tu uslugu do policije, biti prilika da se raspravi o izazovima voženje romobilima u Rijeci te predstave moguća rješenja za tu problematiku.

„Tzv. floating model pružanja usluge romobila s jedne je strane pogodan za korisnike, dok ga neki građani smatraju neredom – pitanje je kako se može ostvariti zajedništvo obiju strana kako bi cjelokupni sustav bio održiv i siguran za sve,“ kazao je prof. Kirinčić.

Također, tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci održat će se kampanja „Rijeka u kretanju“ s brojnim aktivnostima namijenjenima osobama s invaliditetom, a već tradicionalno će se u sklopu manifestacije održati sadnja stabala.

Europski tjedan mobilnosti 2022. godine Rijeci organizira Grad Rijeka putem Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade te uz sudjelovanje i potporu brojnih partnera.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Tri organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije, koja predstavlja odličnu platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva:

 • podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima,
 • promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem,
 • uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima,
 • naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika,
 • pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera,
 • sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Europski tjedan mobilnosti svake se godine odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću.

Program Europskog tjedna mobilnosti 2022. godine u Rijeci

16. – 22. rujna – Besplatne vožnje TIER romobilima u Rijeci

Tvrtka „TIER“ dijelit će kodove za besplatno korištenje romobila građanima u trajanju 20 minuta po vožnji tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci.

Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon skinuti aplikaciju TIER.

Kod je moguće aktivirati u periodu od 16. do 22. rujna u Europskom tjednu mobilnosti građani mogu besplatno isprobati korištenje TIER romobila pomoću koda „ETM2022“.

Vrijedi za sve nove registracije u Rijeci. Nakon izrade računa na aplikaciji TIER, taj kod omogućuje dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.

18. rujna od 10.30 do 13.30 sati – Boltov poligon sigurne vožnje električnih romobila na Korzu

Tvrtka Bolt sudjelovat će u programu na način promoviranja sigurnosti korištenja električnog romobila. Sam događaj je koncipiran kao poligon gdje će se polaznici moći informirati o ispravnom i sigurnom načinu korištenja električnih romobila  te na kraju isprobati voziti električni romobil na poligonu u sigurnim i kontroliranim uvjetima. Dijelit će se zaštitne kacige u sklopu promicanja sigurne vožnje e-romobilima.

19. rujna od 10.00 do 12.00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke – prezentacije i panel rasprava o održivom prometu.

 • Prezentacija “Rijeka i Riječki prsten za zaljubljene u prirodu“, Marko Mikašinović, voditelj razvoja proizvoda, Turistička zajednica Rijeka.
 • Prezentacija “Bolja povezanost”, izv. prof. dr. sc. Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet Rijeka.
 • Panel o održivom prometu. Sudjeluju:
  • Ante Gustin, TIER
  • Ivan Begović, Bolt Services HR d.o.o.
  • Predstavnik Grada Rijeke
  • Predstavnik MUP-a
  • prof. dr. sc. Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet – moderator

21. rujna u 10.00 sati – sadnja stabala vrste Melia na lokaciji Bodulovo

Na dijelu prostora Poduzetničke zone Bodulovo djelatnici KD Čistoća  posadit će se dvadeset stabala Melie.

22. rujna od 10.00 do 12.00 sati – Eko utrka romobila i skateboarda na Korzu

Udruga Žmergo u suradnji s Decathlonom organizira eko utrku romobila i skateboarda koja će se održati na Korzu (prostoru ispred trgovine Zara), u četvrtak, 22. rujna 2022., na sam Dan bez automobila. Utrka je namijenjena djeci i mladima, ali i zainteresiranoj javnosti, koji će imati priliku osiguranim romobilima i skateboardima odvoziti postavljenu eko stazu u što kraćem roku, a za najuspješnije sudionike predviđene su i nagrade.

24. rujna od 10.00 sati – „Rijeka u kretanju“ na plaži Kostanj, aktivnosti koje provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb s partnerima na plaži Kostanj pod nazivom „Aktivnosti u i na moru“

U sklopu događanja bit će organizirano plivanje, ronjenje, veslanje, vaterpolo i opće pripremne vježbe. Manifestacija se organizira u sklopu projekta Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.