krila carte blanche

Autorica, koreografkinja i redateljica Ivana Peranić o predstavi kaže da joj je polazni koncept u radu na ovoj predstavi bio traganje za scenskim/izvedbenim materijalom koji polazište ima u tijelu, kretanju, zvuku i prostoru, a ne u verbalnoj ili mentalnoj fiksaciji/temi. Kao kazališna i izvedbena umjetnica i autor djeluje već dugi niz godina. U svojem umjetničkom i istraživačkom radu često polazi od mentalnih koncepata, ideja i tema (primjerice istraživala je slavensku i japansku mitologiju, tjelesnu kulturu u socijalističkim društvima, rat kao osobnu refleksiju i kao konstantu ljudske povijesti, trenutak nezamjetljivog polaska, odnosno „klijanja“, rađanja neke ideje, djela Čehova, Krleže, Kamova i Kafke itd.) koje je onda razrađivala i materijalizirala sa svojim suradnicima u studiju ili na specifičnoj lokaciji.

“U ovome trenutku to polazište mi se čini neprihvatljivim i nezadovoljavajućim. Štoviše, čini mi se neadekvatnim istraživati tijelom, kretanjem, slikom i zvukom mentalne odnosno verbalne fiksacije. Moj primarni mediji izražavanja jest pokret. Pokret je u svojoj biti neverbalan. Opoziciju verbalan – neverbalan ne izjednačujem s opozicijom realno – apstraktno ili svakodnevno – stilizirano. Neverbalno mi označuje nešto što ima drugačiju logiku i dijapazon mogućnosti iskaza i komunikacije od riječi”, naglasila je Ivana Peranić. “Samostalno sam već istraživala načelo stvaranja iz „apsolutnog neznanja“ ili iz tzv. „obrnute metafore“. To je rad koji nastaje iz tijela, kretanja, osjećaja, stanja, trenutnih okolnosti (osobnih i općih) i koji se tek pri kraju procesa može mentalno elaborirati i verbalizirati. Sada me zanima takav princip rada u grupi s izvedbenim umjetnicima (plesačima, izvođačima, mimskim umjetnicima i glumcima) te s autorskom ekipom (kostimografija, glazba, svjetlo, dramaturgija, glas i pjevanje, pokret i tijelo itd). Također me zanima scenski materijal koji se traži, gradi i oblikuje na različitim specifičnim lokacijama, a ne samo u studiju”.

Autorsku ekipu čine:
Koncept, koreograf, redatelj: Ivana Peranić
Suradnik za koreografiju i režiju: Jorge Correa Bethencourt
Kostimografija: Lorena Žuvić
Glazba: Japanski premijeri – Marin Juričić, Enver Krivac, Moris Mateljan
Oblikovatelj svjetla: Dalibor Fugošić
Izvođači i ko-autori: Jorge Correa Bethencourt, Ivana Peranić, Lorena Žuvić
Produkcija: Umjetička organizacija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA

Cijena ulaznice je 50 kn. Rezervacija ulaznica može se obaviti info@krila.org. Prodaja ulaznica sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.

Projekt su potpomogli Grad Rijeka i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.