Hrvatska kinopremijera nagrađivanog filma “Zbornica” Sonje Tarokić održala se jučer u Art-kinu, uz gostovanje redateljice, glavne glumice Marine Redžepović te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama).

Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina.

Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić priča je o novoj i entuzijastičnoj osnovnoškolskoj pedagoginji Anamariji (Marina Redžepović) koja, suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti (Stojan Matavulj), nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Zbornica je svoju svjetsku premijeru doživjela na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađena posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija.

Što nam je o samom procesu, reakcijama publike, inspiraciji, ali i samoj tematici obrazovnog sustava (koja je čini se, uvijek vruća tema svakoj publici), rekao filmski tim, pogledajte u prilogu.

Za sve one koji su propustili riječku premijeru filma, naslov je na repertoaru Art-kina još pet puta.

Kalendar događanja